Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.07.2016 10:20

Geneticky najkvalitnejšie jelene padajú čoraz viac za obeť vlkom


Ilustračná snímka: (int.).


Jelene na Poľane stále viac ohrozujú vlci. Každý rok strhnú títo predátori približne 100 až 120 kusov jelenej zveri, pričom situácia sa v poslednom období vyhrotila.


Iba za posledné dva týždne vlci usmrtili päť kusov jelenej zveri, z toho dvoch jeleňov, ktorí patrili k najsilnejším z celej tamojšej populácie.       

"Nie je prirodzené, že vlci strhávajú najsilnejšie jelene. Za bežných okolností sa zameriavajú na mladšie a kondične slabšie jedince," hovorí Ján Nôžka z odštepného lesného závodu Lesov SR v Kriváni.       

Tieto jelene by podľa pravidiel C.I.C. (Medzinárodná rada pre poľovníctvo a ochranu zveri) získali zlatú medailu. Poľana preto podľa neho prichádza o najcennejší genetický materiál. Išlo totiž o desať- až 13-ročné jelene v najlepšej kondícii. "Je na mieste začať uvažovať o príčinách tohto stavu a o optimálnej početnosti vlkov na tomto území," dodal Nôžka.       

Zdokumentovať, že išlo o útok vlkov, je navyše možné iba u čerstvo usmrtenej zveri. Je preto pravdepodobné, že škody spôsobené týmito predátormi sú v skutočnosti oveľa väčšie.      

Početnosť vlkov na Poľane podľa poľovníkov v posledných dvadsiatich rokoch výrazne vzrástla. Zatiaľ čo podľa sčítania týchto šeliem z rokov 1999–2007 žilo na tomto území o rozlohe približne 20 000 hektárov päť až 11 vlkov, v súčasnosti ich stav odhadujú na 15 až 20 jedincov v dvoch až troch svorkách. Rozdiel medzi číslami ochranárov a poľovníkov je však predmetom dlhodobých sporov, podobne ako tomu bolo donedávna u zisťovaní počtu medveďov, kde presnejšie čísla poskytlo až vyhodnotenie s pomocou genetického rozboru trusu. "Tento výskum dal za pravdu lesníkom a poľovníkom, ktorí dlhodobo tvrdili, že počet medveďov na Slovensku výrazne prekračuje 1000 kusov," uviedol k problematike hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.       

Za dobu existencie chránenej poľovnej oblasti (od roku 1965), bolo na Poľane odchytených niekoľko stoviek jeleňov, ktoré boli dodané do oblastí Topoľčianky, Biela Skala, Buchlovice, Mošovce, Tríbeč, Lány, Hluboká – Ponešice, Teplice, Prachatice, Židlochovice, Ronov, Dolný Kubín, Strážske, Mníchov či do zvernice Betliar. V niektorých revíroch v ČR, kde bola zver vypustená do zverníc, zaznamenali vynikajúce výsledky, keď v Prachaticiach dosiahol mladý dodaný jeleň v dospelosti 236,75 bodu a v Hlubokej – Ponešiciach jeleň, ktorý sa narodil už na mieste jelenici dovezenej z Poľany, dosiahol český rekord 250,89 bodu.       

Záujem o jeleniu zver je podľa hovorcu štátnych lesov neustály. Len za posledné tri roky Lesy SR odviezli do poľských štátnych lesov v nadlesníctve Kluczborg 41 kusov živej jelenej zveri určenej na ďalší chov a skvalitnenie populácie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2020
Poľovníci by mali dodržiavať zákony pri pohybe psov v prírode
Poľovníci by mali dodržiavať platné zákony pri pohybe psov vo voľnej prírode. Majitelia by zas mali rešpektovať zákonné práva poľovníkov, rešpektovať ochranu prírody a životného prostredia.
viac
23.10.2020
Lesníci sú v tejto sezóne za nulovú kvótu pre lov vlka dravého
Štátny podnik Lesy SR je za nulovú kvótu pre lov vlka dravého v sezóne 2020-2021. Iformovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
16.10.2021
Národné parky prišli pre náhodnú ťažbu o tisíce hektárov staršieho lesa
Za 20 rokov ubudlo ročne v priemere 11.000 hektárov staršieho lesa. Náhodná ťažba predstavuje viac ako 50 percent z celkového objemu ťažby, pričom k najväčšiemu odlesneniu došlo na území Tatranského národného parku a Národného parku Nízke Tatry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %