Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
09.10.2019 10:15

Gróf Moritz Csáky venuje Slovensku nevyčísliteľnú hodnotu


Gróf Moritz Csáky (vpravo) s ministerkou Ľubicou Laššákovou na pôde veľvyslanectva SR vo Viedni.


Prof. Moritz Csáky, potomok jedného z najvýznamnejších šľachtických rodov v Uhorsku, darovacou zmluvou venoval Slovenskej republike umelecké diela nevyčísliteľnej hodnoty.


Ministerka kultúry Ľubica Laššáková mu osobne poďakovala za toto gesto, ktoré obohatí slovenskú históriu a súčasnú kultúru.

Gróf Moritz Csáky už v roku 2017 prejavil vôľu darovať Spišskému múzeu v Levoči súbor predmetov, ktoré majú pre Slovensko a Spiš veľký význam. Prezentujú históriu aristokratického rodu, ktorý zohral v dejinách Uhorska veľkú úlohu. „Vážim si úctyhodný postoj člena aristokratickej rodiny pána prof. Csákyho, ktorý Slovenskému národnému múzeu daruje viac ako 100 predmetov vysokej kultúrnej hodnoty. Obrazy, kazeta na šperky a predmety umeleckého remesla s erbom rodu obohatia kultúru a históriu Spiša. Gróf Csáky si praje, aby sa umelecké predmety vrátili domov, do krajiny v ktorej sa narodil,“ povedala po stretnutí s profesorom ministerka Ľubica Laššáková, ktorá mu v mene rezortu kultúry osobne poďakovala.

Dejiny rodu Csákyovcov, ktorého korene siahajú do až Sedmohradska, sú spojené najmä s regiónom Spiša. V tridsiatych rokoch 17. storočia sa stali vlastníkmi Spišského hradu, ktorý im spolu s kaštieľmi a pôdou na základe Benešových dekrétov vyvlastnili. Na konci 2. svetovej vojny rodina emigrovala do Rakúska, kde žije v súčasnosti aj gróf Moritz Csáky. Stal sa univerzitným profesorom. Ako známy rakúsky historik učí, že k tolerancii vedie cesta prostredníctvom poznania rozdielov, ktoré robia Európu Európou. Zároveň poukazuje na heterogénnosť nášho kontinentu. Na Spiš nikdy nezanevrel a pokladá ho za svoj domov.

Autor: (ts-mksr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2017
Tri regióny privítajú svetovú špičku v kráľovskej rybárskej disciplíne
Tri regióny Slovenska – Liptov, Spiš a Orava, privítajú od utorka (5. 9.) do nedele (10. 9.) svetovú špičku v kráľovskej rybárskej disciplíne - v love rýb udicou na umelú muchu.
viac
11.09.2020
Občania môžu do konca septembra predkladať žiadosti o dotáciu
Občania Detvy môžu do konca septembra predkladať žiadosti o dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2021. Podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) môže samospráva poskytnúť peniaze na podporu všeobecne prospešných služieb, podnikania a zamestnanosti. Výzvu zverejňuje mesto na svojej oficiálnej webstránke.
viac
26.02.2021
Prvé deti a seniori sa otestujú novým typom antigénového testu
Občianske združenie Nemocnica deťom rozdá 20-tisíc antigénových testov nového typu, pri ktorých odber sa vykonáva len z prednej časti nosa, nie z nosohltana.
viac
16.08.2021
Rezort životného prostredia podporuje ambiciózne klimatické ciele
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmiernia dôsledky klimatickej zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %