Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.02.2016 08:00

Gymnázium Michala Miloslava Hodžu oslávi čoskoro 100 rokov


Historická budova poslala do sveta niekoľko generácií vzdelaných ľudí. (Foto: Panoramio - Alexej Vozár)


Už 100 rokov svojej existencie oslávi o tri roky Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši.


História školy síce siaha až do roku 1912, keď vzniklo Vyššie kráľovské maďarské gymnázium, no storočnicu plánujú osláviť v roku 2019, keď si pripomenú 100. výročie od zmeny na Hodžovo štátne reálne gymnázium s vyučovacím jazykom slovenským. "Začiatok 20. storočia bol pre Slovákov veľmi ťažký, maďarizačné tlaky sa stupňovali a začali práve v školstve. Od zatvorenia slovenského gymnázia v Martine v roku 1875 nemali Slováci ani jednu strednú školu s vyučovacím jazykom slovenským. V prvom desaťročí 20. storočia existovali na Liptove viaceré meštianky, ľudové a cirkevné školy, ale horný a stredný Liptov nemal do vzniku maďarského gymnázia žiadnu strednú školu," povedala pre TASR zástupkyňa riaditeľa Vlasta Serdelová. Gymnázium najskôr pôsobilo v provizórnych priestoroch v budove na Nižnom Huštáku.

Tu sídlilo až do roku 1916, keď sa presťahovalo do novej budovy, v ktorej sídli dodnes. Škola prešla počas svojej viac ako 100-ročnej existencie zmenami kopírujúcimi zmeny v slovenskom vzdelávacom systéme. "V roku 1953 bolo gymnázium školskou reformou premenené na Jedenásťročnú strednú školu, neskôr na Dvanásťročnú strednú školu a v roku 1961 na Strednú všeobecnovzdelávaciu školu," pokračuje s tým, že v roku 1964 sa od nej odčlenila Základná deväťročná škola, no pôsobili v jednej budove, čo spôsobovalo kapacitné problémy. Preto v roku 1966 začali stavať prístavbu, čo situáciu upokojilo. Gymnázium Michala Miloslava Hodžu pôsobí pod týmto názvom od roku 1968.

V septembri 1994 sa opätovne otvorilo osemročné gymnázium so zameraním na ekológiu a cudzie jazyky. Dnes je Gymnázium Michala Miloslava Hodžu samostatným právnym subjektom zriadeným Žilinským samosprávnym krajom. "Kapacita školy je 600 žiakov alebo 20 tried. V súčasnosti máme v štvorročnom aj osemročnom štúdiu 410 študentov. Najväčšími konkurentmi pri získavaní záujemcov o štúdium sú Gymnázium v Liptovskom Hrádku a Evanjelické gymnázium Juraja Tranovského v Liptovskom Mikuláši," dodala zástupkyňa riaditeľa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2024
Hlasovať v eurovoľbách na území Slovenska môže aj občan iného štátu EÚ
Hlasovať v júnových eurovoľbách na území SR môže aj občan iného členského štátu Európskej únie nad 18 rokov, ktorý má na Slovensku trvalý pobyt. Musí však predložiť najneskôr do 29. apríla žiadosť a vyhlásenie.
viac
16.04.2024
Zubné benefity v poisťovniach sa od mája zrušia
Od mája sa zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.
viac
16.04.2024
MZVEZ: Nórske granty pomáhajú aj Slovensku
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal 15. apríla 2024 mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Nórskeho kráľovstva na Slovensku Susan Eckey.
viac
16.04.2024
Cez víkend začína novú sezónu stropkovský Park zvierat
Najnavštevovanejšia turistická atrakcia v Stropkove otvára po zimnej prestávke svoje brány už tento víkend. Park zvierat, niekdajší ZOO park, má pre svojich návštevníkov v tomto roku pripravených niekoľko noviniek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %