Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.06.2019 12:05

Habánsky jarmok bude plný tradícií


Ilustračný výrez plagátu


Posledná júnová nedeľa (zajtra - 30. 6.) bude vo Veľkých Levároch na Záhorí patriť tradičnému Habánskemu jarmoku. Obec o podujatí informuje na svojom webe. Celodenný program sa začína už o 09.00 h a okrem samotného jarmoku ponúka i kultúrny program a sprievodné akcie.


Návštevníci napríklad budú môcť vidieť ukážky tradičných habánskych remesiel, predstaví sa tiež spoločnosť pre zachovanie habánskych tradícií z Maďarska. Počas dňa bude otvorené Habánske múzeum, ktoré ponúkne i prehliadky so sprievodcom. Počas podujatia bude možné ochutnať i typické habánske jedlá - polievku z pečeného mäsa, habánske placky i nápoj. "Dozviete sa tiež, z akých surovín vyrábal habáni pivo," sľubujú organizátori.       

Vstup na podujatie je voľný.       

Veľké Leváre v okrese Malacky boli jednou z obcí, kde sídlila habánska komunita, teda príslušníci sekty anabaptistov-novokrstencov, ktorá vznikla začiatkom 16. storočia v alpských krajinách a koncom 16. storočia je prítomná aj na území dnešného Slovenska. Svojím spôsobom života sa komunita snažila napodobniť obec prvotných kresťanov založenú na spoločnom vlastníctve majetku a výrobných a spotrebných statkov. Habáni vo Veľkých Levároch žili ešte v prvej polovici 20. storočia. V roku 1972 vzniklo v obci Habánske múzeum, pripomínajúce život tejto komunity.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
V Pravenci sa konal jarmok ľudových remesiel
Nadšenci ľudového umenia a Komisia pre kultúru, šport, mládež a vzdelávanie v spolupráci s OcÚ v Pravenci pripravili pre občanov už VII. ročník tejto víkendovej akcie.
viac
19.07.2022
Cechové hody a jarmok priblížia banícke tradície i prácu remeselníkov
Mesto Kremnica ožije v sobotu (23. 7.) baníckymi i remeselnými tradíciami. Kremnický jarmok a cechové hody aj tento rok do mesta prinesú kultúrny program, stánky s remeselnými výrobkami či gastronomické špeciality. Na webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
30.09.2022
Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
12.12.2022
Po prestávke budú v Detve Koledníci, pripravujú aj vianočný jarmok
Po prestávke sa tento rok v Detve uskutoční prehliadka vianočných a novoročných hier s názvom Koledníci. Potvrdil to hovorca Detvy Milan Suja s tým, že bude súčasťou detvianskeho vianočného jarmoku, ktorý sa uskutoční v sobotu 17. decembra na Námestí SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %