Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
08.12.2017 11:15

Handlová bude voňať Vianocami


Ilustračná snímka: (Gross).


Vianočný stromček na MsÚ je plný ozdôb, ktoré vyrobili klienti SENIOR CENTRA HANDLOVÁ, n.o., 6. decembra Mikuláš spolu s deťmi rozsvietil stromček na námestí. Atmosféru Vianoc vyčaria v Handlovej jej obyvatelia, primátor mesta, starostovia handlovskej doliny, športovci a nová kniha o Handlovej.


V Handlovej sa bude variť sedemnásť charitatívnych kapustníc  

Tradícia varenia charitatívnej handlovskej kapustnice má už hlboké trinásťročné vianočné korene na podujatí Handlovská kapustnica. Námestie sa v Handlovej zaplní v sobotu 9. decembra 2017. Tento rok sa zíde spolu pätnásť malých komunít variacich voňavú a chutnú kapustnicu, ktorá zohreje pri varení, predaji, jedení aj rozdávaní výťažku z predaja. Všetci, ktorí si kúpia kapustnicu od Farnosti Handlová, prispejú na opravu Kostola sv. Kataríny v Handlovej.

Výťažok zo všetkých ďalších chutných kapustníc poputuje do jedenástich rodín z handlovskej doliny, ktorých príjem je na hranici životného minima. Za výťažok z predaja kapustníc zamestnanci sociálneho oddelenia Mestského úradu v Handlovej nakúpia rodinám potraviny na tradičný vianočný stôl a osobne im ich doručia. 

Cena jednej porcie kapustnice je 1,5 eur. Varenie kapustníc sa začína od 7. hodine ráno. Kapustnice sa budú vydávať od 11:15 hod.

Prísť na Námestie baníkov sa oplatí aj kvôli hudobnému programu od 10. do 13. hodiny, tvorivým dielňam a hrám pre deti pod organizátorskou taktovkou TIK Handlová a sociálneho odd. MsÚ.

Na charitatívne účely sa budú variť tieto kapustnice: Kapustnica HANDIMEX – BYT spol. s r.o., Kapustnica 2018 - Monika Galbavá, People kapustnica, Rallye kapustnica, Kapustnica Archeďáci, Kapustnica Piváreň u Sojku, Kapustnica Ženy treba ľúbiť, Kapustnica Poniklec, Starostovská kapustnica, Kapustnica ZŠ Mierové námestie, Kapustnica Seniorko, Národniarska kapustnica, Banícka kapustnica, Sociálna kapustnica, Farská kapustnica, Dampácka kapustnica a Maďarská kapustnica rodiny Ovčiarikových.

Návštevou podujatia  Handlovská kapustnica 2017 môžete podporiť výrobcov rôznych ručných výrobkov, ktorých sa nahlásilo v tomto roku sedem. Podujatie bude venované po štvrtýkrát spomienke na bývalého starostu obce Lipník Ľudovíta Vojtku a tento rok aj na starostu obce Veľká Čausa Dušana Ďurdinu. Podujatie organizujú mesto Handlová, Združenie obcí handlovskej doliny a Dom kultúry mesta Handlová.

Pokiaľ bude počasie priať, deti majú priamo na Námestí baníkov pripravenú kopu snehu na šmýkanie.  

Beh – Handlovská kapustnica bude plná darčekov  

Beh – Handlovská kapustnica sa koná sa po druhýkrát v sobotu 9. decembra 2017. Počet registrovaných účastníkov stúpa každým dňom a je ich už viac ako 180. Organizátori ŠK ACHILLES Handlová o. z. a mesto Handlová majú pre športovcov za ich bežecké výkony pripravené originálne účastnícke medaile, kapustnicu, darčeky od partnerov podujatia a pekné strávenú sobotu.

Prezentácia súťažiacich je od 9:30 hod. Tento ročník odštartuje primátor mesta Rudolf Podoba a bude sa konať za účasti Milana Linkeša, legendy handlovského basketbalu a v súčasnosti nadšenca behu. Dĺžka tratí je 2,10 km, 4,2 km, 8,5 km, beží sa po mestských komunikáciách a v kategórii 2,10 km - deti od 0 do 15 rokov si môžu zabehnúť aj maminy s bábätkom v kočíku. Štartovné je pre účastníkov do 19 rokov zdarma.    

Pomoc zo sociálneho oddelenia mesta  

Ako každý rok sociálne oddelenie mesta k Vianociam roznáša po rodinách balíčky, ktoré robia z darovaných vecí. K tomu dostane každá mamička darovaciu poukážku v hodnote 10 alebo 20 eur na výber oblečenia a domácich potrieb v odevnej a nábytkovej banke. Na tieto poukážky si do konca januára 2018 kedykoľvek môžu prísť vybrať oblečenie pre deti aj pre seba, šálky, taniere, hrnce a pod.

Ceny v odevnej a nábytkovej banke sa pohybujú na symbolických cenách od 0,10 € do 1 €. Získané peniaze sú odovzdané do pokladne mesta a spätne použité na drobné opravy, čistiace a hygienické potreby pre údržbu priestorov banky. Terénni sociálni pracovníci  a zamestnanci sociálneho oddelenia poznajú, akú pomoc potrebujú rodiny z Handlovej. Tento rok využili ponuku o.z. Erika Karová z Banskej Bystrice, ktoré organizuje v predvianočný čas charitatívnu zbierku oblečenia, hračiek a knižiek pre ľudí v núdzi, krízové centrá, domy dôchodcov, a ľudí ktorí sa ocitli v zlej životnej situácii.

Piateho decembra si sociálne oddelenie prevzalo bohatú nádielku plnú detského, dámskeho a pánskeho  oblečenia, obuvi, kabeliek,  hračiek, obdržali detský bicykel, deky, záclony, obrusy a podobne, ktoré rozšírili vianočnú ponuku pre handlovské rodiny.   

Kniha o Handlovej pod vianočným stromčekom  

Už niekoľko rokov sa v Handlovej hovorí o novej knihe, Monografii mesta, ktoré vznikala v spolupráci obyvateľov mesta aj renomovaných odborníkov. Z technických príčin sa nepodarilo publikáciu odovzdať verejnosti na Mikuláša. Na vianočných pultoch by mala byť kniha od 19. decembra 2017 za cenu 25 eur a zakúpiť ju bude možné v TIK Handlová na Ul. SNP, Mestskej knižnici na Námestí baníkov a v predajni Eltop na Námestí Baníkov.

Do predaja pôjde 1500 výtlačkov. Kniha je plne ilustrovaná s fotografiami zo zbierok handlovských zberateľov, štátneho archívu, Handlovčanov, ktoré ešte neboli nikdy publikované. Monografia mesta Handlová na 270 stranách popisuje mesto od stredoveku po súčasnosť.   

K vianočnej nálade v Handlovej prispejú Koncerty ZUŠ Handlová pre verejnosť, ktoré sa budú konať 12. a 20. decembra vždy o 17. hodine v Dome kultúry mesta Handlová, Živý betlehem na námestí 18. decembra 2017 o 17. hodine a posledný deň v roku bude patriť Silvestru na námestí 31. decembra od 22. hodiny. 

Autor: (Jana PAULÍNYOVÁ, MsÚ Handlová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Príbeh Vianoc na Liptove
Až do sviatku Troch kráľov bude v Jánskej doline pre turistov a dovolenkárov sprístupnený drevený betlehem. Sedem sôch, ktorým dominuje Mária s Ježiškom pripomínajú krásny odkaz Vianoc. Ten túto sobotu pripomenie v kultúrnom dome v Liptovskom Jáne aj vystúpenie divadelníkov.
viac
28.11.2017
Vianoce prichádzajú do centra Prievidze
Vianočné obdobie začína v meste Prievidza Mikulášskym sprievodom. Pre všetkých Prievidžanov, ale i návštevníkov mesta je po zvyšok decembra pripravených množstvo vianočných aktivít v centre mesta, kde pribudnú stánky s rôznym sortimentom, občerstvením, mobilná ľadová plocha a ďalšie prekvapenia.
viac
12.12.2017
Bežeckej ligy sa tento rok zúčastnilo 941 ľudí
Nesúťažný, zábavný beh 55 Mikulášov v týchto dňoch symbolicky uzavrel bežeckú sezónu vo Zvolene. Bežci v mikulášskom prezlečení prebehli vianočnou dedinou, aby tam rozdali sladkosti a urobili radosť malým, ale aj veľkým.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %