Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.02.2017 07:58

Hazard a ďalšie riziká


Ilustračná snímka.


Hazard je hrozba, s ktorou treba bojovať. Preto sa jeho zákazom vyrieši problém. Možno takto by sa dalo v krátkosti interpretovať základné posolstvo, ktoré sprevádzalo zmeny v zákone a samosprávam dáva možnosti na jeho reguláciu. Pravdou je, že s riešením sa spájajú ďalšie riziká.


Zákaz, alebo rešpekt?

Zákaz ktorejkoľvek legálnej podnikateľskej činnosti je pomerne problematický. Keď podnikateľ splní povinnosti, môže slobodne podnikať a je už len vecou trhových pravidiel, ako sa mu bude dariť. Preto aj herne treba vnímať ako podnikateľské prevádzky, ktoré majú právo na svoju činnosť. Samozrejme, s dôrazom na rešpektovanie zákonov a ostatných záväzných pravidiel.

Aktívny prístup k riešeniu problému, ktorým je ničenie ľudských osudov a trápenie rodín spôsobené patologickými hráčmi, je nanajvýš potrebné. A to, že sa k riešeniu hlásia samosprávy, ktoré na svojom území problém vnímajú, dokazuje ich cit pre správu miestnych záležitostí. Pravdou je, že úsilie samosprávy je atakované hneď z dvoch strán. Na jednej je úprimný záujem riešiť problém – formou zákazu, na druhej je povinnosť rešpektovať slobodu podnikania – hoci v segmente, kde sa hazarduje s ľudskými osudmi.

 Pocity a riziká

Rozhodnutie o zrušení prevádzky herne je možné rozhodnutím zastupiteľstva, ak o to požiadajú obyvatelia v petícii. Túto akciu môže sprevádzať reakcia, a to podozrenie zo zásahov do slobody podnikania. A súd pritom nerozhoduje remízou, ale prehrou jednej zo strán sporu. Okrem toho treba vidieť ďalšie riziká. Zákaz nie je najúčinnejšia liečba. V dobe kyberútokov a nástupu novej agendy, tzv. cybersecurity a s poznaním možností pre nelegálne herne môže vytvoriť situáciu, v ktorej hazard síce nebude na očiach, ale problém zostane. Český senátor a majiteľ stávkovej spoločnosti Ivo Valenta to nedávno zhrnul pre internetovú televíziu Hospodárskych novín. Na otázku redaktorky, či zakázať, alebo nezakázať hazard v hlavnom meste, odvetil: „Skúsim vám odpovedať ako politik. Ak by som bol primátorom mesta, tak by som nikdy nešiel do totálneho zákazu. Otvorí sa brána, že do Bratislavy príde mafia, ktorá si nelegálny biznis vezme a začne ho ovládať.“ Zároveň na margo nového zákona konštatoval: „Na Slovensku je nový zákon kompromis medzi regulátorom a prevádzkovateľom. Myslím si, že je správne nastavený," tvrdí I. Valenta.

Hazard je starý ako ľudstvo samo. Myslieť si, že administratívnym zákazom celkom vymizne, a teda dopyt zo strany ľudí po hazarde odrazu nebude, je viac ako naivné. Pokiaľ je legálny, možno závislých na ňom monitorovať, pracovať s nimi a liečiť ich, pričom na financovanie sa využijú aj prostriedky z výnosu z daní z hazardu. Ak sa však hazard presunie do ilegality, prevenciu a liečbu nielenže nebude z čoho financovať, ale počet gamblerov sa môže zvýšiť a ďalej rásť, keďže závislí sa nebudú chcieť priznať, že hrajú. Veď tak by sa priznali k nelegálnej činnosti. Liečiť teda nebude koho. Tento vývoj už vidíme v Čechách.

Mladá Fronta Dnes publikovala 23. januára 2017 článok, ktorý už v názve konštatuje, že problém je širší a nemožno ho spájať iba s blikajúcimi hracími automatmi. Titulok znel: „Boj proti hernám nezabral, gamblerů v kraji stále přibýva.“ Riaditeľka Centra komplexnej starostlivosti pre hazardných hráčov Jarmila Krajčová v ňom okrem iného konštatuje: „Nárůst není dramatický, ale je dlouhodobý.“ Informáciu preto treba vnímať nielen cez reguláciu hazardných hier, ale v celej šírke, počnúc potrebou proaktívnej prevencie a končiac rizikami nelegálnych herní.

Prax ukáže, do akej miery sú platné legislatívne parametre postačujúce. V každom prípade je jasné, že s reguláciou formou celoplošného zákazu sa otvárajú nové riziká, čo môže toto podnikanie dostať do úplne inej roviny. Do takej, v ktorej bude platiť iba jedno pravidlo – že nie sú žiadne pravidlá. To už bude stav, na ktorý budú petície krátke a efektívne opatrenia budú také úspešné ako schopnosť tvrdo a včas postihovať nelegálny hazard.

Čítajte v Obecných novinách č. 7-8/2017  na str. 3

Autor: Michal KALIŇÁK, politológ


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Primátor predloží poslancom pôvodné VZN o zákaze hazardu
Petičný výbor zložený zo starostov mestských častí na čele s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom sa vo štvrtok (2. 3.) stretol, aby prediskutoval ďalší postup pri všeobecne záväznom nariadení o zákaze hazardu.
viac
15.05.2019
Zákaz hazardných hier na území obce bude naďalej podmienený petíciou
Zákaz hazardných hier na území obce bude naďalej podmienený petíciou občanov. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli novelu zákona o hazardných hrách z dielne OĽaNO a ďalších opozičných poslancov.
viac
15.02.2021
Hazardné hry je lepšie regulovať
Vyjadrenie generálneho riaditeľa Úradu pre reguláciu hazardných hier k novembrovej novele zákona o hazardných hrách, ktorá umožnila slovenským mestám a obciam zakázať prevádzkovanie hazardných hier na svojom území bez potreby petície.
viac
01.10.2021
MsZ neschválilo zámer zakázať hazardné hry na území mesta
Košickí mestskí poslanci na svojom štvrtkovom zasadnutí neschválili zámer zákazu prevádzkovania niektorých hazardných hier na území mesta. Svoje stanovisko v hlasovaní vyjadrili takmer rok po tom, ako vedenie mesta a niektorí starostovia mestských častí prezentovali záujem otvoriť túto diskusiu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %