Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.07.2018 05:20

Hermanovčan odchádza do Talianska


Ilustračná snímka


Šesťdňový festival v mestečku Pontelandolfo na juhu Talianska obohatí aj východniarsky folklór. Slovensko tam bude reprezentovať folklórny súbor Hermanovčan.


„Na zahraničný festival ideme po dvoch rokoch, vlani sme sa totiž sústredili na oslavu polstoročnice vzniku súboru. Tešíme sa, že náš rezký šarišský folklór predstavíme nielen domácim Talianom, ale aj zahraničným účastníkom festivalu,“ vraví vedúci Hermanovčanu Miroslav Jurčišin. Pre tento súbor je to ďalšia zahraničná konfrontácia, keďže v minulosti sa už so svojim umením predstavili viackrát na festivaloch v Poľsku i v Českej republike, vystupovali však aj v Turecku i Bosne a Hercegovine.

Organizátori privítajú účastníkov festivalu v stredu 1. augusta, záverečný galaprogram je naplánovaný 7. augusta. Okrem slovenského Hermanovčanu sa na festivale predstavia aj súbory z Turecka, Bosny a Hercegoviny, Španielska a tiež domáci folkloristi.

Hermanovských folkloristov čaká náročná cesta dlhá takmer 1800 kilometrov, ktorú môžu absolvovať aj vďaka ústretovosti spoločností GOHR, s.r.o., POCAR, s.r.o a GLASKO spol. s r.o., vďaka ktorým sa im podarilo vykryť časť cestovných nákladov.

Slovenský súbor, ktorý sa zameriava hlavne na šírenie tradícií Šariša, čakajú v Taliansku štyri vystúpenia v štyroch rôznych mestách v okolí usporiadateľského mestečka. „Tešíme sa však aj na nočné defilé súborov v uliciach Pontelandolfa,“ pripomína Miroslav Jurčišin. Naplánované je aj stretnutie s predstaviteľmi miestnej samosprávy v historickej obrannej veži, ktorá mestečku dominuje.

Autor: Milan Grejták


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
V Rožkovanoch sa predstavia folkloristi z regiónu hornej Torysy
V Rožkovanoch sa 18. júna uskutoční v poradí už 6. ročník podujatia HEJ, V ROŽKOVJANOCH NA VALAĽE...
viac
13.04.2017
Už o týždeň sa začne 12. ročník festivalu [fjúžn]
Od 21. do 28. apríla 2017 organizuje Nadácia Milana Šimečku už 12. ročník festivalu [fjúžn]. Ide o najväčšie kultúrne podujatie zamerané na cudzincov a migrantov u nás.
viac
06.05.2018
Festival V poluvskej dedine ponúkne folklór i jarmok ľudových remesiel
Vystúpenia folklórnych súborov, ale i jarmok ľudových remesiel budú súčasťou druhého ročníka festivalu V poluvskej dedine. Nadšencov ľudových tradícií privíta v Poluvsína rínku pred Števke domom 19. mája od 13. h, informovala Radka Kulaviaková z občianskeho združenia Hornonitrie.
viac
12.04.2021
Folklórny festival Východná 2021 bude online aj vo vysielaní RTVS
Folklórny festival Východná 2021 sa bude konať v netradičnej forme. Pandemická situácia znemožňuje organizátorom dlhodobú prípravu. Presunutý 66. ročník z minulého roka tak bude v online priestore v kombinácii s plánovaným rozhlasovým a televíznym vysielaním RTVS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %