Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.02.2018 05:31

Historická zóna mesta nie je určená pre autá


Ilustračná snímka.


Mestská polícia rieši prípady nepovolených vjazdov a stojace autá v historickom centre Žiliny. Nedávno sa ukončila dopravno-bezpečnostná akcia, v rámci ktorej sa mestskí policajti zamerali na porušovanie zákazu státia automobilov v centre mesta a na vozidlá v pešej zóne bez platného oprávnenia.


 Podmienky vjazdu upravuje zákon o cestnej premávke a tiež všeobecne záväzné nariadenie mesta Žilina o dani za vjazd do historickej časti mesta.

„Pešie zóny sú súčasťou každého mesta a väčšinou všade platia isté dopravné obmedzenia či pravidlá vjazdu. Žilinská pešia zóna už dávno prestala plniť svoju pôvodnú funkciu a stala sa z nej cesta pre zásobovacie vozidlá, ktoré častokrát ohrozujú chodcov a ničia dlažbu,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma. Aj preto mesto sprísnilo podľa jeho slov kontroly vjazdov. Policajná akcia prebiehala od polovice januára do polovice februára a počas tohto obdobia skontrolovali mestskí policajti 4 449 vozidiel. „Zistili sme 270 priestupkov, pričom z uvedeného počtu 234 vodičov vošlo do pešej zóny bez platného oprávnenia (zaplatenej dane za vjazd) a 36 vodičov stálo na miestach zakázaného státia, mimo dopravného označenia oprávňujúceho v pešej zóne parkovať,“ informoval náčelník žilinskej mestskej polície Milan Šamaj. V blokovom konaní tak policajti uložili za priestupky pokuty vo výške 5 400 eur. Mestská polícia bude v kontrolách pokračovať aj naďalej.

Snahou vedenia žilinskej samosprávy je zlepšovať dopravnú situáciu v meste. Možným riešením sú mechanické zábrany. Vstup by regulovala mestská polícia, ktorá by v prípade zásahu záchranných zložiek spustila zábrany na diaľku priamo z operačného strediska. „Tento spôsob by zamedzil vjazd automobilom, ktoré nemajú povolenie na vstup do pešej zóny a zároveň by eliminoval ľudský faktor – policajtov. Tí by tak nemuseli kontrolovať tieto porušenia, ale mohli by hliadkovať v iných častiach mesta, kde sú potrebnejší,“ uzavrel Igor Choma.

 

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Počas vianočných sviatkov zaparkujete v Poprade zadarmo
Parkovanie v centre Popradu bude viac ako tri týždne bez parkovacích poplatkov. Samospráva vychádza v ústrety návštevníkom centra mesta a od dnešného dňa ruší výber parkovacích poplatkov na mestských parkoviskách.
viac
12.01.2019
Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania
Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.
viac
23.07.2020
Verejnosť môže pripomienkovať projekt Smart City
Banskoštiavnická samospráva pripravuje projekt Smart City, ktorý má riešiť situáciu s parkovaním v historickom centre mesta navigačným systémom a tiež dokončenie modernizácie verejného osvetlenia prostredníctvom využitia moderných technológií.
viac
10.12.2022
Otvorené ďalšie regionálne centrum v Žiline
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v Žiline otvorilo v poradí už šieste Regionálne centrum, ktoré bude žiadateľom na jednom mieste poskytovať komplexný servis a poradenstvo v oblasti eurofondov či dotácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %