Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.02.2017 11:17

Historickú zvonicu na Veľkom Bysterci čaká revitalizácia


Verejnosť sa do projektu revitalizácie môže zapojiť formou predloženia svojich predstáv a nápadov.


Historickú zvonicu a jej blízke okolie na sídlisku Veľký Bysterec v Dolnom Kubíne čaká v blízkej budúcnosti revitalizácia. S myšlienkou obnovy sa na radnicu obrátili poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva, zástupcovia evanjelickej cirkvi aj obyvatelia.


Mesto sa otázkou rekonštrukcie historickej zvonice a studne začalo zaoberať ešte na konci uplynulého roka. "Na rokovanie na mestskom úrade sme pozvali pracovnú skupinu, ktorej úlohou bolo zanalyzovať rôzne možnosti revitalizácie, teda rozsah, financovanie projektu a podobne. Následne sa pracovná skupina stretla opäť koncom januára a navrhla zapojiť do zámeru projektu aj samotných občanov mesta," informoval zástupca primátora mesta Dolný Kubín Jozef Šimek.      

Verejnosť sa do projektu môže zapojiť formou predloženia svojich predstáv a nápadov. Námety využitia priestoru okolia zvonice a studne by sa mali držať hlavnej myšlienky, a to je prepojenie histórie so súčasnosťou. "Po vyhotovení konkrétneho zámeru bude ďalším krokom vypracovanie architektonicko-urbanistickej štúdie. Až na základe vypracovanej štúdie bude možné vyhodnotiť rozsah prác, potrebných na celkovú revitalizáciu zvonice a jej bezprostredného okolia a s tým súvisiace financovanie celého projektu," doplnil.      

Podľa informácií z oficiálnej internetovej stránky mesta by v priestore mohli pribudnúť lavičky, interaktívne informačné tabule a dobové fotografie. Zvonica by mohla taktiež vytvárať voľnú wifi sieť. "V posledných desaťročiach neprebehla významnejšia rekonštrukcia tohto objektu, okrem jeho vymaľovania. Zvonica je však v pomerne dobrom technickom stave," skonštatoval Šimek.      

Zvonica spoločne so studňou na Bystereckej ulici sú poslednou historickou pamiatkou na bývalú obec Veľký Bysterec. Tá sa ešte v polovici minulého storočia stala súčasťou Dolného Kubína. Zvonica je majetkom evanjelickej cirkvi, jej bezprostredné okolie majetkom mesta. Radnica prevzala nad celým projektom záštitu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Popradská radnica si pri výbere veže nechá poradiť aj verejnosťou
Odborná komisia určila víťaza architektonickej súťaže návrhov vyhliadkovej veže na Zámčisku. Popradská radnica chce však poznať aj názor širokej verejnosti. Preto sa rozhodla všetkých 42 návrhov sprístupniť v rámci výstavy, ktorú otvorili v utorok (10. 1.) vo vestibule mestského úradu.
viac
15.02.2017
Aj tento rok ožije Lido novou architektúrou
Po roku sa vrátia na piešťanský ostrov Lido na Váhu mladí tvorcovia, aby originálnym mobiliárom vytvorili lepšie podmienky na oddych návštevníkov v prírodnom prostredí.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
13.07.2021
Projekt Agátka na Družbe počíta s 280-metrovým umelým potokom
Mesto Trnava sa chystá na ďalšiu z revitalizácií vnútroblokov, v rámci ktorej modernizuje sídliskové priestory postupne vo všetkých obytných štvrtiach mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %