Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
25.05.2019 05:05

Historický festival pri gotickom kostole navštívili stovky ľudí


Na snímke účastníci festivalu Z histórie Malohontu, ktorý sa konal pri gotickom kostole v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Niekoľko stoviek návštevníkov zavítalo na nultý ročník festivalu Z histórie Malohontu, ktorý sa v sobotu konal pri gotickom kostole v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota.


Jeho súčasťou boli odborné prednášky o hudbe a kostoloch z čias gotiky, ale aj ukážky historického šermu, dobovej gastronómie, remeselnícky jarmok a ďalšie atrakcie.       

„S návštevnosťou sme spokojní. Veríme, že ľudia, keďže sú takí usmiati, sú asi naozaj spokojní a že sa im to tu páči, pretože je to trochu iný typ podujatia, aký bežne v regióne robíme. Môžem povedať, že je to asi jediný festival tohto druhu v Malohonte,“ uviedla pre TASR Stanislava Zvarová z organizačného tímu.       

Dramaturgom podujatia bol regionálny historik Viktor Brádňanský. „Myslím si, že pre divákov bola najzaujímavejšia šermiarska časť, pretože aj deti sú nadšené, keď vidia rytierov v brneniach. Máme tu tiež turecký tábor a keď bojovníci strieľajú z predoviek, tak je to pre najmenších zážitok,“ poznamenal Brádňanský.       

Ako dodala Zvarová, zatiaľ to vyzerá tak, že festival by sa mohol dočkať v Kraskove aj ďalších ročníkov. „Naším cieľom bolo síce robiť putovný festival, ale nejako nám to tu prirástlo k srdcu a budeme v Kraskove pokračovať, ak sa nám na podujatie podarí získať zdroje,“ avizovala.       

Organizátormi festivalu bolo občianske združenie Rodon Klenovec, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, obec Kraskovo, zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Kraskovo, Miestna akčná skupina Malohont a Mikroregión Teplý Vrch. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2018
Medzinárodný festival duchov a strašidiel na zámku v Bojniciach oslávi jubileum
Viac ako 20 námetov, desiatky účinkujúcich, desiatky kostýmov a desaťtisíce návštevníkov charakterizujú Medzinárodný festival duchov a strašidiel na zámku v Bojniciach. Na prelome apríla a mája vstúpi podujatie Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice do svojho jubilejného 25. ročníka.
viac
21.06.2019
Festival bude zaujímavou konfrontáciou so šachistami zo zahraničia
Mladí šachisti sa už tradične koncom júna stretávajú v Liptovskom Mikuláši. Tento rok je to už 13. ročník Medzinárodného šachového festivalu mládeže LIPTOV 2019. Počet zahraničných účastníkov sa na festivale každoročne zvyšuje.
viac
17.06.2021
V obci Veľká Čalomija môžu turisti navštíviť vojenský bunker z roku 1938
V obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš môžu turisti priamo v obci navštíviť vojenský bunker z roku 1938. Informovala o tom manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.
viac
16.08.2022
Župné trhy pritiahli tisíce ľudí
Nultý ročník Župných trhov oslovil v siedmich mestách kraja tisíce ľudí. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa aj prostredníctvom nich rozhodol podporiť regionálnych producentov, farmárov a remeselníkov. Trhy si pochvaľovali nielen návštevníci, ale aj samotní predajcovia a samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %