Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.07.2018 11:40

Historický vláčik ako nová letná atrakcia na Liptove


Ilustračná snímka


Historický vláčik začal svoju letnú prevádzku v Ružomberku už 30. júna a premávať bude až do 2. septembra každý víkend a sviatok. Vďaka novej atrakcii na Liptove ožije kus histórie, ktorá v minulosti spájala Ružomberok s Korytnicou.


Liptov je od prvého prázdninového víkendu bohatší o mimoriadne zaujímavú atrakciu. Je ňou historický vláčik Korýtko, ktorý premáva z hlavnej stanice v Ružomberku až po niekdajšiu zápalkáreň na ulici Šoltésovej, kde je už druhý rok štart atraktívnej trasy CykloKorytničky. Nová atrakcia bude v prevádzke každý víkend a každý sviatok od 30. júna do 2. septembra 2018. Prvá jazda vlakom bola na nedávnom Korýtkofeste, ktorý bol zároveň oslavou 110. výročia od prvej jazdy vlaku.

„Legendárna a v minulosti veľmi obľúbená železnica ožíva po štyridsiatich rokov nečinnosti. Bohužiaľ celá trať z Ružomberka sa nám nezachovala. S partnermi sme oživili aspoň trojkilometrový úsek trate, ktorý veríme bude peknou atrakciou pre dovolenkárov a prázdninujúcich. Predstaví im a viac poodhalí aj túto krásnu časť liptovského regiónu,“ povedal Miroslav Klíma, jeden z aktivistov vďaka, ktorým vláčik opäť ožíva. Video pozvánka je dostupná TU.

Projekt realizuje v spolupráci s mestom Ružomberok a aktivistami Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV, ktorá naň použila prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške až 20 900,- eur.

Jazdy historickým vláčikom nadväzujú na úspešnú CykloKorytničku, ktorá je v prevádzke od roku 2016. Vláčik bude mať pripojený aj nákladný vozeň na bicykle čím je ideálnym prostriedkom na presun z Ružomberka na začiatok CykloKorytničky. Využiť ho teda môžu aj cyklisti z iných častí Slovenska, ktorí sa vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko dovezú do Ružomberka. Vďaka vláčiku sa dostane do Revúckej doliny viac turistov, ktorí môžu postupne objavovať krásy málo známej Revúckej doliny. Okrem cyklistiky si môžu spraviť aj turistické výlety na atraktívny Brankovský vodopád či do Vlkolínca.

„Historickým vláčikom sa prevezú naši návštevníci za výbornú cenu len jedno euro za dospelú osobu, pričom s regionálnou kartičkou zliav Liptov Region Card si znížia cenu až o 50% na symbolických 50 centov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Občianske združenie Ružomberčan pomáha dolnému Liptovu
Doposiaľ sa združeniu podarilo zabezpečiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre členov nad 65 rokov či opravu dlhodobo zničenej dlažby pred športovou halou Koniareň. Informovala o tom členka výboru OZ Ružomberčan Jana Streitová.
viac
10.06.2018
Na trati do Korytnice premáva po desaťročiach starobylý vláčik
Pri príležitosti osláv 110. výročia prvej jazdy vlaku z Ružomberka do Korytnice vypravili v sobotu na časť zachovanej trate historický vláčik. Stalo sa tak prvýkrát po desiatkach rokov jeho nečinnosti počas podujatia Korýtkofest v metropole dolného Liptova.
viac
15.07.2021
Vláčik Korýtko v prevádzke
Obľúbená atrakcia v Ružomberku, historický vláčik Korýtko, zažíva už svoju štvrtú sezónu. Vlak s vozňom pre bicykle a kočíky premáva počas všetkých prázdninových víkendov na trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice.
viac
02.11.2022
Obce pri Ružomberku symbolicky spojila nová stromová aleja
Poľnú cestu medzi Liptovskou Štiavnicou a Liptovskými Sliačmi neďaleko Ružomberka lemuje nová stromová aleja. Vysadili ju v týchto dňoch desiatky dobrovoľníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %