Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.06.2019 10:00

Historický vláčik opäť na Liptove


Ilustračný výrez plagátu


Už v sobotu 29. júna začína v Ružomberku prevádzka historického vláčika Korýtko s cyklovozňom. Jazdiť bude vo všetky prázdninové víkendy až do 1. septembra 2019, z hlavnej stanice v Ružomberku po Zápalkáreň - v blízkosti výpadovky z mesta na Donovaly.


Projekt KORÝTKO VLAKOM BICYKLOM mal minulý rok veľký úspech. Preto v novej sezóne pribúdajú vylepšenia aj tematické podujatia, ktoré poukážu na význam železničky v minulosti aj okolitú Revúcku dolinu.

Na Liptove opäť ožije kus histórie, ktorá sa nezmazateľne zapísala do života Ružomberka, bývalých kúpeľov v Korytnici a Revúckej doliny, kde tento dopravný skvost pred 111-timi rokmi povozil svojich prvých pasažierov. Korytnická železnica bola obľúbená od jej vzniku až po ukončenie jej prevádzky v roku 1974. Už v závere jej existencie sa z nej postupne stávala skôr turistická atrakcia a ňou chce byť aj teraz, aj keď nateraz sa využíva už len torzo z trasy, ktorou vláčik jazdil v minulom storočí.

„Legendárna a v minulosti veľmi obľúbená železnica nám ožila minulý rok po rokoch nečinnosti. Bohužiaľ celá trať z Ružomberka sa nám nezachovala. S partnermi sme vzkriesili aspoň trojkilometrový úsek trate, ktorý je peknou atrakciou pre dovolenkárov a prázdninujúcich. V minulom roku sme previezli vláčikom takmer 5 600 platiacich návštevníkov a predstavili sme im aj túto krásnu časť liptovského regiónu. Toto leto bude historický vláčik premávať opäť a voziť na štart obľúbenej CykloKorytničky cyklistov aj turistov každý prázdninový víkend so začiatkom už najbližšiu sobotu 29. júna,“ povedal Miroslav Klíma, jeden z aktivistov vďaka, ktorým vláčik Korýtko ožil.

Cena za prevoz vláčikom je symbolická. Dospelí zaplatia jedno euro, deti, dôchodcovia a ZŤP cestujú za polovicu a deti do 3 rokov jazdia bezplatne. Navyše s Liptov Region Card majú aj dospelí len polovičné vstupné. Preprava kočíkov a bicyklov je zadarmo.

„Novinkou pre túto sezónu bude u nás tiež zväčšený park na Zápalkárni a cyklotrasa s novým asfaltom od Zápalkárne po mestskú časť Biely Potok, kde vznikol, aj vďaka podpore mesta. priestor pre korčuliarov či kolobežky,“  povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Historický vláčik (motorák - typ 811) pozostáva z motorového vozňa s kapacitou 48 miest na sedenie a nákladného vozňa, ktorý je prispôsobený na prepravu bicyklov. „Korýtko - vlakom bicyklom je krásnym spojením histórie so súčasnosťou a ukážkou skvelej spolupráce miestnych, pre vec zapálených ľudí a mesta Ružomberok spolu s našou Oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGION LIPTOV. V záujme zatraktívnenia projektu sme pripravili počas prázdnin na každú sobotu tematické podujatia, ktoré upozornia na význam železničky a tiež na prírodné a kultúrne danosti okolia Revúckej doliny. Už teraz v sobotu to bude program s názvom Korýtkominifest. Následne nás čaká napríklad deň papierenského priemyslu, modelársky deň, piknik s Korýtkom, pivná sobota a iné,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Projekt Korýtko – vlakom a bicyklom spolu s mestom Ružomberok a aktivistami realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použije naň prostriedky aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 11 500,- eur.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Liptovskí hotelieri hlásia zvýšený záujem o letné pobyty
Liptovskí hotelieri a ubytovatelia avizujú vyšší záujem turistov o letnú dovolenku ako v predchádzajúcich rokoch. Ubytovacie kapacity sa začali predávať oveľa skôr ako vlani, stav rezervácií je podľa nich optimistický.
viac
02.07.2018
Historický vláčik ako nová letná atrakcia na Liptove
Historický vláčik začal svoju letnú prevádzku v Ružomberku už 30. júna a premávať bude až do 2. septembra každý víkend a sviatok. Vďaka novej atrakcii na Liptove ožije kus histórie, ktorá v minulosti spájala Ružomberok s Korytnicou.
viac
15.07.2021
Vláčik Korýtko v prevádzke
Obľúbená atrakcia v Ružomberku, historický vláčik Korýtko, zažíva už svoju štvrtú sezónu. Vlak s vozňom pre bicykle a kočíky premáva počas všetkých prázdninových víkendov na trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice.
viac
09.12.2023
Na Liptove sprístupnili aj bežkárske trasy
Na Liptove sa už týždeň lyžuje na zjazdových tratiach v Jasnej. Od víkendu pribúdajú aj ďalšie otvorené lyžiarske strediská, ale na svoje si konečne prídu aj milovníci bežeckého lyžovania. V Jasnej už sprístupnili aj bežecké trasy v lokalite Zadné vody.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %