Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.05.2017 03:27

Históriu hrnčiarstva približujú v múzeu desiatky vzácnych predmetov


Na snímke starosta Štefan Vaclavik drží v ruke tehlu, ktorú pred viac ako storočím vyrábali miestni tehliari pre baróna Lužinského z Oždian. Snímka zdroj: (tasr).


Už desať rokov zbierajú zamestnanci Obecného úradu v Sušanoch v okrese Poltár artefakty, spojené s tamojšou históriou hrnčiarstva. Úžitková aj ozdobná keramika, niekedy aj viac ako sto rokov stará, tvorí dnes podstatnú časť obecného múzea.


Hrnčiarska tradícia trvala v malej dedine na severozápade Rimavskej kotliny od 13. storočia do päťdesiatych rokov minulého storočia, keď vyhasla posledná hrnčiarska pec majstra Pavla Brezovického. Hrnčiarska výroba v regióne ale ani potom celkom nezanikla. Keramiku a známe kameninové súdky na kapustu začalo vyrábať výrobné družstvo Šamotka v Hrnčiarskych Zalužanoch.       

"Naši obyvatelia sa kedysi živili hrnčiarstvom, potom výrobou škridiel a poľnohospodárstvom," hovorí starosta Sušian Štefan Vaclavik. "Najmä hrnčiari boli slávni a svoje výrobky predávali na trhoch od Poľska, cez Maďarsko až po bývalú Juhosláviu," približuje.      

Hrnčiarstvo bolo významným príjmom a zdrojom obživy obyvateľstva, niekedy živilo zrejme stovky ľudí. V dedine bolo ešte v medzivojnovom období sedem hrnčiarskych dielní a tucet pecí na vypaľovanie keramiky.      

V múzeu dnes návštevníci nájdu staré hrnčiarske náradie a kruhy a historické hlinené kúsky, napríklad džbány, veľkoobjemné hlinené hrnce či tehly, ktoré miestni výrobcovia vyrábali pre baróna Lužinského z neďalekých Oždian. Tehly vypaľovali dokonca s iniciálkami jeho mena.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Históriu hrnčiarstva si pripomenú aj výpalom keramiky v poľnej peci
Obec Pozdišovce v spolupráci so Zemplínskym múzeom (ZM) v Michalovciach organizuje už po druhý raz trojdňové (22. až 24. 9.) podujatie Harčarske dni.
viac
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
22.02.2018
Banícke múzeum pripravuje výstavu o výrobe piva
Sladovníctvo a pivovarníctvo predstaví výstava Od piva k pivu, ktorú pripravuje Banícke múzeum v Rožňave. Zapožičali si ju z Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstavu sprístupnia 15. marca a potrvá do konca apríla.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %