Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.11.2017 07:00

Hlasovanie o víťazných projektoch občianskeho rozpočtu


Ilustračná snímka: (int).


Bratislavčania sa môžu zapojiť do občianskeho rozpočtu a rozhodnúť tak, aké projekty bude hlavné mesto realizovať.


„Do konca augusta hlavné mesto prijímalo podnety a návrhy v burze nápadov. Následne sa 3. októbra 2017 konalo ich verejné prerokovanie a aktuálne už môžu Bratislavčania hlasovať o konkrétnych návrhoch,“ povedala námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková.

Hlasovať o vybraných návrhoch môžu Bratislavčania od 2. do 14. novembra 2017 prostredníctvom elektronického formuláru na webe hlavného mesta alebo tiež písomne v kancelárii Služieb občanom v budove magistrátu hlavného mesta. Hlasovať môže každý Bratislavčan nad 15 rokov, pričom hlasovať je možné len jedenkrát. Každý obyvateľ však môže hlasovať za ľubovoľný počet návrhov. Finančné prostriedky vyčlenené pre občiansky  rozpočet budú rozdeľované pomerom na základe počtu hlasov, ktoré občania odovzdajú pre projekt, ktorý chcú podporiť.

Po spracovaní výsledkov hlasovania budú projekty zapracované do návrhu rozpočtu hlavného mesta na rok 2018. Následne sa spracované projekty občianskeho rozpočtu v decembri predložia mestskému zastupiteľstvu spolu s rozpočtom hlavného mesta na budúci rok.

Aj tento rok boli Bratislavčania iniciatívni a v celoročnej burze nápadov sa vyzbieralo až 42 podnetov. Z toho najviac návrhov bolo z oblasti dopravy a životného prostredia. Všetky tieto návrhy priebežne posudzovali zástupcovia a odborní pracovníci hlavného mesta. Prioritne sa posudzovali možnosti realizácie návrhov vzhľadom na rozpočet a kompetencie samosprávy na úrovni hlavného mesta, mestských častí a mestských organizácií. V tejto fáze procesu sa začiatkom októbra konalo verejné prerokovanie návrhov s občanmi. Cieľom verejného fóra bola vzájomná diskusia občanov so zástupcami odborných sekcií hlavného mesta o realizovateľných návrhoch. Návrhy diskutujúci rozdelili na tri kategórie – určené na hlasovanie, odporúčania pre mesto a jeho organizácie a vyradené návrhy, ktoré sú mimo kompetencie mesta, sú nad rámec rozpočtu alebo sú nekonkrétne.

Elektronický formulár, prostredníctvom ktorého sa môžete zapojiť do hlasovania o projektoch Občianskeho rozpočtu na rok 2018, nájdete v priloženom odkaze: http://www.bratislava.sk/vismo/formulare2.asp?u=700000&id_org=700000&id_f=1309

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Burza nápadov občianskeho rozpočtu trvá ešte do konca mesiaca
Bratislavčania sa aj tento rok môžu zapojiť do rozhodovania, kam budú umiestnené finančné prostriedky mestského projektu Občiansky rozpočet.
viac
20.01.2017
Participatívny rozpočet Trnavy ide do druhého kola
Mesto Trnava nadväzuje na úspešný pilotný ročník participatívneho rozpočtu v roku 2016, keď sa podarilo zrealizovať štrnásť z pätnástich projektov navrhnutých obyvateľmi Trnavy. Kým v minulom roku bolo na tento účel vyčlenených 39 500 eur, Participatívny rozpočet 2017 počíta so sumou 50 000 eur.
viac
14.07.2017
Burza nápadov k občianskemu rozpočtu 2018
Hlavné mesto SR Bratislava aj v roku 2018 vyčlení časť mestského rozpočtu na účely občianskeho rozpočtu.
viac
06.11.2018
Bratislavčania môžu hlasovať za projekty Občianskeho rozpočtu
Bratislavčania už môžu hlasovať, ktorý z projektov by chceli realizovať z finančných prostriedkov Občianskeho rozpočtu. Verejnosť môže hlasovať priamo na webovej stránke hlavného mesta alebo osobne v budove bratislavského magistrátu do 17. novembra 2018.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %