Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.10.2018 04:05

Hlavné mesto má ďalšiu smart novinku - mapový portál


Ilustračná snímka


Hlavné mesto pripravilo pre Bratislavčanov ďalšie smart riešenie, ktorým je mapový portál nazývaný GIS. Ide o celopriestorovú mapu hlavného mesta, ktorá Bratislavčanom uľahčí vyhľadávanie informácií z rôznych dôležitých oblastí.


 Portál je plne k dispozícii na webovej stránke hlavného mesta: mapy.bratislava.sk

„Neustále rozvíjame otvorenosť a transparentnosť úradu a približujeme úrad občanom. Máme elektronizáciu služieb, novú webstránku, sociálne siete či aplikáciu na sledovanie vybavenia žiadostí o vydanie záväzných stanovísk hlavným mestom. Aktuálne ponúkame Bratislavčanom aj mapový portál s informáciami z oblasti životného prostredia, územného plánu, katastra nehnuteľností či podkladových máp,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vytvorenie a naplnenie tohto systému je výsledkom trojročnej práce. Na začiatok bolo potrebné vysporiadať sa s priestorovými informáciami, ktoré sa nachádzali v rôznych systémoch bez vzájomného prepojenia. Zobrazenie údajov bolo nemoderné a nedostatočné či už z pohľadu územného plánu, rozkopávok a uzávierok alebo absentovali grafické znázornenia.

Mapový portál aktuálne zobrazuje priestorové informácie prostredníctvom jednoduchého a prehľadného responzívneho zobrazenia. Od jeho spustenia zaznamenal už 2 500 užívateľov.

Na mapovom portáli GIS je možné vyhľadať napríklad:

- majetok mesta (budovy, smetné koše, lavičky, automaty na lístky MHD)

- informáciu o cestách, chodníkoch alebo námestiach, ktoré patria do správy mesta

- informácie o územnom pláne (územný plán je vizualizovaný) – využitie pri plánovaní investičnej činnosti a tvorbe podnikateľských zámerov

- prehľad o aktuálnych rozkopávkach v meste alebo o úsekoch, o ktoré sa v rámci zimnej údržby stará mesto

- informácie o stanoviskách taxislužieb

GIS portál je podobne ako web živý organizmus, ktorý mesto neustále dopĺňa a vylepšuje. Aktuálne napríklad dopĺňame passport zelene a stromov. Mapový portál hlavné mesto postupne rozšíri o nové vrstvy, ako je napríklad dopravné značenie, pohyb vozidiel MHD, pohyb vozidiel zimnej údržby, dopravný servis, informácie o parkovacích miestach v rámci parkovacej politiky alebo o službe zdieľaných bicyklov.

Autor: (ts-mmb-Zuzana Onufer)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2019
Bratislava plánuje zriadiť funkciu nočného primátora
Bratislava plánuje v nasledujúcich mesiacoch zriadiť funkciu nočného primátora. Ten bude zodpovedný za koordináciu starostlivosti o hlavné mesto v nočných hodinách. Pre TASR to potvrdil bratislavský magistrát. Nočného primátora či starostu má napríklad Amsterdam a niekoľko dní aj Praha.
viac
01.06.2020
V Rači spustia tento týždeň novú službu Verejný bicykel
V bratislavskej Rači spúšťajú tento týždeň nový projekt zdieľania bicyklov – Verejný bicykel. Systém bude fungovať na báze "free floating", teda bez potreby dokovacích staníc.
viac
15.10.2020
Bratislavská župa spustila unikátny mapový portál
Územný plán, stredné školy, kultúrne zariadenia, ale aj cyklotrasy či mapy lesov. To všetko je možné nájsť na novom mapovom portáli Bratislavskej župy - mapy.bratislavskykraj.sk.
viac
19.02.2024
Nové Mesto chce opravovať cesty a chodníky, vyčlenilo 230-tis. eur
Bratislavské Nové Mesto plánuje investovať do ciest a chodníkov vo svojej správe. Na opravy výtlkov má vo svojom rozpočte vyčlenených 230-tis. eur. Celkovo má mestská časť nahlásených viac ako 100 problematických miest. Do avizovaných prác sú zahrnuté aj stavebné práce v štvrti Pokrok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %