Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.03.2018 04:51

Hlavné mesto pokračuje v boji s nelegálnymi grafitmi


Ilustračná snímka: TASR


Hlavné mesto v tomto roku pridelilo prvé príspevky na ich odstraňovanie nelegálnych grafitov. Žiadosti podané v mesiaci február sa budú posudzovať v polovici marca.


Hlavné mesto pridelilo prvé príspevky na odstraňovanie grafitov

Žiadatelia môžu posielať svoje žiadosti vždy k poslednému dňu v mesiaci, kedy budú posúdené komisiou. V tomto roku je na odstraňovanie grafitov vyčlenených 150-tisíc eur v rozpočte mesta, ktoré môžu využiť majitelia a správcovia nehnuteľností.

 „V boji s nelegálnymi grafitmi neustúpime. Aj v tomto roku budeme odstraňovať nelegálne grafity a nelegálne reklamné zariadenia. Okrem toho sme vyčlenili ďalších 150-tisíc eur, aby si aj majitelia svojich nehnuteľností mohli odstrániť grafity,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Budem rád, ak bude príspevok opätovne naplno využitý, mesto bude čistejšie a Bratislavčania spokojnejší. To je cieľ,“ dodal primátor.

 Komisia zasadala koncom februára a posúdila 12 žiadostí, pričom príspevky v celkovej výške 26 822 eur prerozdelila medzi 9 žiadateľov. Mesto žiadosti posudzuje v zmysle prijatých zásad poskytovania finančných prostriedkov na odstránenie grafitov, ktorý je uvedený na mestskej webovej stránke – www.grafity.bratislava.sk. Príspevok je veľmi obľúbený, svedčí o tom záujem, ktorý sa neustále zvyšuje. V minulom roku ho využilo až 64 žiadateľov a prerozdelilo sa takmer 150-tisíc eur. V roku 2016 ho využilo 60 žiadateľov v celkovej výške 90-tisíc eur.

 Pre efektívne využitie príspevku je potrebné dodržiavať zásady prideľovania príspevkov a termínov. Príspevok je určený právnickým osobám, ktorých zakladateľom nie je hlavné mesto a fyzickým osobám, ktoré majú trvalý pobyt na území hlavného mesta. Príspevok môže byť udelený do maximálnej výšky 3 000 EUR pre jedného žiadateľa a musí byť použitý na preplatenie nákladov súvisiacich s odstraňovaním nelegálnych grafitov z fasád bytových a nebytových budov a objektov, t. j. nákupom odstraňovacích náterov, jednorazových náterov, preventívnych ochranných náterov a služieb súvisiacich s realizáciou odstraňovania grafitov subjektom oprávneným na túto činnosť.

 Tlačivo žiadosti o finančný príspevok je potrebné vyplniť a doručiť vždy k poslednému dňu v mesiaci na oddelenie životného prostredia a mestskej zelene. Finančné príspevky sa budú udeľovať každý mesiac do konca septembra daného roka (prípadne do vyčerpania vyčlenenej sumy) po posúdení pracovníkmi odbornej komisie na Magistráte hlavného mesta SR Bratislavy. Finančný príspevok je prideľovaný do výšky schválených finančných prostriedkov v danom roku.

 Bližšie informácie o systéme pomoci pri odstraňovaní grafitov spolu s formulárom žiadosti nájdete na mestskej webovej stránke Grafity v Bratislave, priamy odkaz: http://grafity.bratislava.sk/index.asp.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2017
Hlavné mesto zakročí proti vandalom
Námestie slobody, ktoré hlavné mesto revitalizuje sa stalo terčom vandalov. Novo natreté lavičky, múriky a fontána vydržali neposprejované dva dni. Hlavné mesto sa preto rozhodlo rázne zakročiť a prijalo sériu opatrení.
viac
05.04.2018
Bratislava ponúka sprejerom voľné plochy na maľbu legálnych grafitov
Hlavné mesto s cieľom skultúrnenia a skrášlenia niektorých verejných priestorov vypisuje výzvu na voľné plochy na prenájom pre grafity maľby. Ide o pilotný projekt a záujemcovia prostredníctvom dotazníka môžu získať svoju plochu na maľbu bezodplatne.
viac
10.11.2021
Petržalka bude od januára poskytovať príspevok pri narodení dieťaťa
Bratislavská Petržalka sa od budúceho roka pridá k ostatným mestským častiam, ktoré poskytujú príspevok pri narodení dieťaťa. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci.
viac
03.12.2021
Nové Mesto chce zaviesť príspevok pre dieťa v súkromnej MŠ
Bratislavské Nové Mesto zavedenie od budúceho školského roka nenávratný finančný príspevok pre rodičov, ktorí z kapacitných dôvodov umiestia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ). Pôjde o sumu 80 eur mesačne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %