Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.08.2016 08:00

Hlavné mesto reštauruje Mirbachov palác


Snímka zdroj: (mmb).


Hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy začalo s obnovou fasády na Mirbachovom paláci. Práce sa začali v druhej polovici júla s predpokladaným ukončením prác ku koncu septembra.


Projekt sa realizuje v rámci opráv kultúrnych a pamiatkovo chránených objektov financovaných z dotácie vlády pre hlavné mesto.

„Po oprave ciferníka hodín na Radničnej veži, fasády na kostole Klarisiek a popri obnove horného hradu Devín venujeme pozornosť aj ďalšej dôležitej kultúrnej pamiatke nášho mesta –Mirbachovmu palácu. Začali sme s reštaurátorskou obnovou bohato členitej uličnej fasády tohto rokokového klenotu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Reštaurátorské práce realizuje mestská organizácia Generálny investor Bratislavy od 15. júla 2016. Práce odsúhlasil Krajský pamiatkový úrad. „Reštaurátorské práce sú zamerané na obnovu fasády, kamenných portálov, soklov a ostení, drevených okien, dverí a takisto aj mreží tejto národnej kultúrnej pamiatky,“ povedal riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák. Obnova by mala trvať približne 70 dní od začatia prác.

Mirbachov palác patrí k najzachovalejšej pôvodnej architektúre starého Prešporka. Ide o rokokový klenot postavený na mieste starej zástavby, ktorá sa spomína už v roku 1459 ako CURIA CIVITATIS alebo WEITE HOF. Ešte v druhej polovici 16. storočia to bola drevená stavba, v ktorej sa podľa záznamov konali v roku 1666 evanjelické bohoslužby (spoluvlastníkom susedných domov je dodnes evanjelická cirkev).

Palácová funkcia bola v tomto objekte zachovaná na rozdiel od iných palácov v meste až do 20. storočia, vďaka čomu bol palác ušetrený od prestavieb a deštrukčných zásahov. Začiatkom 20. storočia vlastnili palác Nyáryovci, ktorých erb sa nachádza na priečelí. Posledným šľachtickým majiteľom paláca bol barón Emil Mirbach. Vzhľadom na to, že objekt bol plný umeleckých diel, nechcel ho predať súkromnej osobe, ale v závete ho odkázal mestu pod podmienkou, že v ňom zriadi galériu. Mesto splnilo túto podmienku a od roku 1949 tu prevádzkuje galériu, ktorá funguje až dodnes.

 

Autor: (mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
Sochársku výzdobu atiky na Primaciálnom paláci chce mesto reštaurovať
Vedenie Bratislavy na základe zistenia zlého stavu historických sôch na Primaciálnom paláci chce sochy reštaurovať. Aktuálne prebieha reštaurátorský výskum, ktorý má určiť spôsob a rozsah reštaurovania.
viac
18.01.2017
Aj v tomto roku bude v Slovenskej národnej galérii bezplatný vstup
V tomto roku Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnej a inej činnosti napriek obmedzeným podmienkam z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.
viac
24.09.2020
V Mirbachovom paláci otvorili výstavu Snívaj!?
Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci otvorila v stredu (23. 9.) výstavu Snívaj!?, ktorú tvorí výber diel zo zbierky Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %