Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.06.2018 08:00

Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť predstavia bohatstvo ľudovej kultúry


Hornonitrianske folklórne slávnosti - pozvánka, program


Hornonitrianske folklórne slávnosti (HFS) opäť poukážu na bohatstvo ľudovej kultúry na hornej Nitre. Festival vstúpi tento rok už do svojho 33. ročníka, hlavný program bude 22. a 23. júna hostiť prievidzský lesopark.


Informovala Bibiána Krpelanová z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.       

Aj v tomto ročníku tematicky prepoja organizátori vystúpenia folklórnych skupín a súborov z hornej Nitry s komorným programom, ktorý pripravuje Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. V oboch si teraz pripomenú 100. výročie ukončenia prvej svetovej vojny.       

Festival začne inscenovaným programom o živote v časoch Veľkej vojny s prezentáciou muzeálií a vystúpením folklórnej skupiny Košovan z Kanianky pod názvom Po roku štrnástom..., ktorý pripravilo prievidzské múzeum a návštevníci si ho budú môcť pozrieť v jeho priestoroch 21. júna o 17.00 h.       

Súčasťou HFS bude opäť i rezbárske sympózium pod názvom Kresané z dreva, svoje výtvory budú rezbári v lesoparku tvoriť už od 18. júna, no slávnostne ich predstavia na vernisáži 22. júna o 16.30 h. V tento deň od 16.45 h bude hlavné pódium patriť otvoreniu slávností, a to prostredníctvom programu Uvítanka, po ktorom budú nasledovať malí folkloristi s programom Veselože. Program gajdošov Gdo chce pekne gajduvať o 19.00 h pripravuje slovenský gajdoš a výrobca gájd Juraj Dufek, temperament cigánskych a maďarských piesní zase prinesie o 20.00 h na hornú Nitru Cigánska ľudová hudba Maroša Rusňáka z Rožňavy. Program uzavrie o 21.00 h univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice.       

Sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny pripomenú aj folklórne skupiny 23. júna o 17.00 h v komponovanom programe Tak písali ženy mužom do boja. O 19.30 h bude festival pokračovať komorným programom Pieseň v mojom živote. Modernú vlnu do tohtoročných slávností vnesie o 20.30 h vystúpenie alternatívnej ľudovej hudby Ľudové mladistvá. Jedným z vrcholov podujatia bude o 21.30 h vystúpenie detského folklórneho súboru Malý Vtáčnik z Prievidze, ktorý sa predstaví v detskej ľudovej spevohre Sedem zhavranelých bratov.      

Okrem vystúpení na hlavnom pódiu doplnia atmosféru slávností aj sprievodný program v podobe rezbárskeho sympózia, ochutnávky tradičných jedál z obcí hornej Nitry, jarmoku ľudových remesiel, tvorivých dielní, školičky a školy tanca.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Primátorka Macháčková so ZMO HN odštartuje tvorbu akčného plánu pre región
Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková v spolupráci so Združením miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) plánujú vypracovať akčný plán pre región. Prvé pracovné stretnutie zvolávajú na 10. januára 2018 do Prievidze.
viac
13.08.2018
Hody po prvý raz ponúknu i festival pre mladých
Nasledujúci víkend (18. 8. - 19. 8.) bude v Prievidzi patriť hodovaniu. Podujatie ponúkne po prvý raz i novinku v podobe festivalu pre mladých pod názvom Square fest, tradičný program ponúkne zase prievidzská farnosť.
viac
30.07.2019
Hody ponúknu dychovky, blší trh i športovo-oddychové popoludnie
Polovica augusta v Prievidzi bude opäť patriť tradičnému hodovaniu. Prievidzské hody ponúknu 17. a 18. augusta prehliadku dychových hudieb či blší trh, tradičný program pripravila i prievidzská farnosť. Informovala o tom Frederika Šnircová z Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi.
viac
11.06.2022
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu. Dejiskom hlavného programu 36. ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční od 21. do 25. júna, bude Námestie slobody v Prievidzi. TASR o tom informovala Martina Richter z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %