Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.07.2018 10:25

Hrad ožil rozprávkou s pesničkami Dlhý, Široký a Bystrozraký


Ilustračná snímka, zdroj Slovakiatravel


V poradí svoj 12. ročník začala v pondelok (16. 7.) písať obľúbená rozprávka s pesničkami na hrade Ľubovňa. Tentoraz si scenárista, režisér a autor niekoľkých detských knižiek Peter Karpinský, ktorý je s podujatím spätý od jeho vzniku, vybral ako predlohu známu rozprávku Dlhý, Široký a Bystrozraký.


 „Obliekol ju však do úplne nového šatu," uviedla vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na Mestskom úrade v Starej Ľubovni Eva Kollárová, ktorá sa aj tento rok opäť podpísala pod texty piesní.       

Hudbu skomponovali Maroš Matoľák a Daniel Lazorčák, jednu pieseň napísal aj Adam Kollár. Rozprávka sa bude hrať na hrade až do nedele 22. júla, každý deň o 10.30 h., 12.30 h., 14.30 h. a 16.30 h. Vystupuje v nej 29 hercov prevažne zo Starej Ľubovne, terajší a bývalí žiaci Základnej umeleckej školy Jána Melkoviča v Starej Ľubovni, ale aj ich priatelia zo Spišskej Novej Vsi, Košíc či Bratislavy. „S rozprávkou prejdú návštevníci celý hrad. V prípade nepriaznivého počasia sa príbeh bude odohrávať v renesančnom paláci. Cena vstupného na hrad počas konania divadla zostáva nezmenená," doplnila Kollárová.       

Hradné divadlá začali v Starej Ľubovni písať svoju históriu v roku 2006. Návštevníci ľubovnianskej dominanty si vtedy mohli pozrieť predstavenie Móric Beňovský – kráľ kráľov. Každý rok pribudlo nové divadlo, okrem roku 2009, kedy sa rekonštruoval renesančný palác. „Aktuálna rozprávka hovorí o tom, že v istom kráľovstve žil princ, ktorý by sa rád oženil. Núkali sa mu rôzne grófky, kňažné, vojvodkyne, ale on sa rozhodol, že si za ženu vezme tú, ktorej obraz zazrel ukrytý vo vysokej veži. Aj v príbehu s pesničkami Dlhý, Široký a Bystrozraký sa spočiatku všetko zamotá. Princezná, ktorá princovi padla do oka, je totiž uväznená v zámku zlej čarodejnice. Princ sa teda musí vybrať do sveta, aby princeznú zachránil," priblížila dej Kollárová.       

Vlani si na Ľubovniansky hrad prišlo rozprávku Soľ a láska nad zlato pozrieť približne 5000 návštevníkov. Najbližšie sa môžu turisti tešiť napr. na rekonštrukciu historickej udalosti "Keď sa kráľ z víťaznej bitky na hrade zastaví" a ďalšie podujatia pripravilo vedenie aj v auguste a v septembri.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2018
Počas výskumu na štvrtom hradnom nádvorí objavili detské kostry
Jediné nádvorie, ktoré ešte nesprístupnili návštevníkom hradu Ľubovňa, je tzv. štvrté nádvorie nachádzajúce sa pod Gotickým palácom. V súčasnosti na ňom realizujú archeologický výskum z dôvodu, aby ho neskôr mohli ukázať verejnosti.
viac
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %