Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.07.2017 02:05

Hvezdáreň pozýva na dnešné nočné pozorovanie oblohy


Hvezdáreň a planetárium ročne navštívi 20 000 ľudí.


Večerné pozorovanie hviezd profesionálnym ďalekohľadom ponúka nadnes Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci. O 21:30 hod. za priaznivého počasia si môžu záujemcovia pozrieť hviezdy jej výkonným refraktorom 180/2600.


Na 21. hodinu je v planetáriu pripravený program pre deti od troch rokov i dospelých s názvom Zo života hviezd. Zameraný je na vznik a vývoj hviezd, dvojhviezdy a legendy o súhvezdiach zimnej oblohy.      

Hvezdáreň na svojom webe zároveň upozorňuje, že pozorovanie sa v prípade nepriaznivého počasia neuskutoční a že návštevníci musia byť presní.      

Podujatia pre verejnosť sú pravidelnou aktivitou hvezdárne a planetária na kopci nad Hlohovcom. V budúcom roku si pripomenie 60 rokov svojej existencie. Štrnásť rokov fungovala vďaka dobrovoľníkom a ich nadšeniu pre astronómiu. V roku 1972 sa stala Krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o trinásť rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2020
Nočná obloha bude koncom roka aktívna
Maximá svojej aktivity dosiahnu viaceré meteorické roje. V pondelok ho ukážu Geminidy – meteorický roj, ktorý je činný od 11. do 17. decembra. Miesto, z ktorého zdanlivo vyletujú, leží v súhvezdí Blížencov.
viac
21.04.2021
Nočnú oblohu po jarnej prestávke opäť rozžiaria meteorické roje
Od začiatku januára, keď bolo možné na nočnej oblohe pozorovať Kvadrantidy, nebol v činnosti žiadny význačný meteorický roj. Táto takzvaná jarná meteorická prestávka sa končí v poslednej dekáde apríla.
viac
12.08.2021
Hvezdáreň pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd
Na nočné pozorovanie Perzeíd pozýva vo štvrtok verejnosť hlohovská Hvezdáreň a planetárium, nesúca meno Milana Rastislava Štefánika. Od 21.00 h môžu záujemcovia v jej exteriéri sledovať meteorický roj s výkladom Petra Habaja.
viac
17.06.2023
Na Muránskej planine sa budú cez leto konať pozorovania nočnej oblohy
Na Muránskej planine sa budú počas letných mesiacov konať organizované pozorovania nočnej oblohy. Hviezdy, planéty či Mliečnu cestu budú môcť návštevníci prostredníctvom podujatia Hviezdy nad Muráňom sledovať v štyroch termínoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %