Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.10.2017 01:21

IBM udelila Univerzite Mateja Bela grant na vedu a výskum


Generálna riaditeľka spoločnosti IBM Česká republika a Slovensko Zuzana Kocmaníková a rektor UMB doc. Ing. Vladimír Hiadlovský, PhD..


Spoločnosť IBM sa zapojí ešte intenzívnejšie do vedy a výskumu na slovenských univerzitách. Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pridelila grant vo výške 25 tisíc amerických dolárov.


Financie sú určené na rozvoj výskumu s využitím najmodernejších Watson technológií.

"Spoločnosť IBM sa dlhodobo podieľa na zlepšovaní kvality vysokoškolského štúdia na Slovensku aktívnou participáciou na vzdelávaní, ako aj podporou vo forme rôznych grantov. V rámci našej spolupráce s Univerzitou Mateja Bela sme sa rozhodli upriamiť pozornosť na rozvoj kognitívnych systémov, ktoré by mohli byť nasadené k kybernetickom priestore pri predpokladanom vzniku občianskych nepokojov, či ako nástroje na predchádzanie teroristickýchh útokov," vysvetľuje generálna riaditeľka spoločnosti IBM Česká republika a Slovensko Zuzana Kocmaníková.

Cieľom výskumu, ktorý sa bude realizovať na základe grantu spoločnosti IBM je navrhnúť spôsoby využitia kognitívnych systémov a pripraviť k danej téme vzdelávacie aktivity a materiály. Riešenie projektu bude trvať tri roky. Výskum bude prebiehať na pôde Centra excelentnosti pre krízové riadenie, ktoré je súčasťou Katedry bezpečnostných štúdií Univerzity Mateja Bela Banská Bystrica.

"Medzi výskumné témy, na ktorých riešení sa obe strany dohodli patrí napr. aplikácia kognitívnych analýz v kybernetickom priestore na predvídanie a odhaľovanie reálnych bezpečnostných hrozieb, ako sú občianske nepokoje, manipulácie obyvateľstva a pod. Súčasťou riešiteľských postupov výskumu bude okrem iného aj aplikácia pokročilých štatistických algoritmov, analýza sociálnych sietí, či aplikácia behaviorálnej a obsahovej analýzy, s využitím  kognitívnych IBM Watson riešení," hovorí vedúci riešiteľ výskumu Doc. Karol Fabián z Katedry bezpečnostných štúdií Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Do výskumu sa zapojí spolu deväť pracovníkov a doktorandov UMB.

Vďaka grantu spoločnosti IBM získa Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici výkonné nástroje pre kognitívnu analýzu rozsiahlych údajových štruktúr obsiahnutých v sociálnych sieťach. Grant IBM tiež univerzite umožní poskytnúť nevyhnutné prostriedky  pre podporu nadaných  študentov a doktorandov,  bez ktorých sa taký náročný výskum nezaobíde.

Autor: (UMB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.12.2017
Dobrá vec sa podarila
Tradičné charitatívne podujatie – Primátorský punč aj tento rok sprevádzala dobrá nálada, ľudová hudba, tanec i spev. Napriek mrazivému počasiu sa Banskobystričanom a návštevníkom mesta podarilo v utorok, 19. decembra vyzbierať sumu 2 524, 24 eur.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
16.05.2020
Program Talenty Novej Európy podporí deti a mladých ľudí sumou 66 000 eur
Takmer šesť desiatok detí a mladých ľudí z celého Slovenska si rozdelí sumu 66 000 eur v rámci grantového programu Talenty Novej Európy. Finančný grant získa 33 finalistov v kategórii umenie a veda a 26 finalistov v kategórii šport.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %