Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.05.2017 12:46

Informovanosť mladej generácie je dôležitá


Pozvánka.


V pondelok sa začali Dni otvorených dverí Ústavu pamäti národa 2017, ktorých partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Počas piatich dní sa predovšetkým študenti stredných škôl oboznámia s činnosťou Ústavu pamäti národa a výsledkami práce jeho odborných zamestnancov.


„ Obdobie totality sme zažili a dokonca o tej fašistickej sa teraz vedú veľké polemiky, že to vlastne ani študenti nepoznajú. Bratislavská župa pozýva svojich vlastných študentov, aby sa zúčastnili dňa otvorených dverí na Ústave pamäti národa, aby si priamo siahli na obe totality, pozreli si čo sa tu vlastne skúma a zistili, že je to veľmi reálna časť našej vlastnej histórie, časť v ktorej nebola demokracia, časť v ktorej bolo aj mnoho zabitých ľudí. Bolo tam veľa bezprávia a trúfam si povedať , že časť ľudí s ňou nie je vyrovnaných, pretože keby sme s ňou boli vyrovnaní a bolo by sa bežne o tom rozprávalo, či na školách alebo v rodinách, tak tento ústav nemusí byť založený. Naopak, keď sa stretávate s tým, že veľa ľudí spochybňuje či treba tú históriu pripomínať, tak si uvedomme iba jednu vec, že sa o tom málo hovorilo a málo sa o tom vie. A ja som presvedčený, že keď to neurobí terajšia generácia, tak skôr či neskôr, to niekto bude musieť urobiť a vyrovnať sa tak s históriou,“ povedal Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Dni otvorených dverí organizuje Ústav pamäti národa, ktorý je jednou z najmladších inštitúcií na Slovensku. Začali sa v pondelok 22. mája a pokračujú až do piatku 26. mája 2017. Podujatie je určené predovšetkým pre školy a ich študentov. Počas celého týždňa sa budú premietať filmy s tematikou obdobia neslobody, odborníci a hostia budú prezentovať výsledky svojej bádateľskej činnosti a diskutovať so študentmi. Pre záujemcov budú otvorené aj priestory archívu ÚPN s odborným výkladom. Odborné prednášky prinesú informácie o činnosti jednotlivých pracovísk a  ich pracovníci budú vysvetľovať podstatu totalitných režimov. Aktivita ÚPN smeruje aj k pochopeniu podstaty extrémizmu na základe historických skúseností s cieľom predchádzať extrémistickým názorom.

Vzhľadom na obmedzenú kapacitu priestorov je nevyhnutná rezervácia miest na konkrétny deň a vybraný blok programu, o ktorý bude mať škola záujem. Rezervácie s presným počtom osôb a prípadné otázky môžete poslať e-mailom na adresu gubisova@upn.gov.sk.

 

 

 

Autor: (Veronika BEŇADIKOVÁ, tlačová tajomníčka BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Župné školy súčasťou Európskeho samitu regiónov a miest
Počas „Župného štvrtku“ predstavili zástupcovia župy a škôl najprv výstavu fotografií študentov a následne aj program podujatia DANUBE UP 2016.
viac
09.11.2016
Na Cyklomoste slobody vyrastie železná opona
Súčasťou šiesteho ročníka Festivalu slobody bude aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý spoluorganizuje Bratislavský samosprávny kraj. Na Cyklomoste slobody tak od 18. do 20. novembra bude musieť každý spomaliť a okúsiť tak atmosféru totality.
viac
18.01.2017
Prezentácia župných škôl v Avione už tento piatok
Podujatie Deň župných škôl v Avione, ktorého organizátorom je Bratislavský samosprávny kraj, odštartuje svoj šiesty ročník už tento piatok (20. 1.). Od 9. do 17. hodiny sa bude v nákupnom centre Avion v Bratislave prezentovať 47 stredných škôl.
viac
04.10.2017
Biela noc aj tento rok v regióne
Aj tento rok ozvláštnia ulice Bratislavy, ale aj budovy, nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, plavárne, parkoviská ako aj ďalšie zaujímavé a menej známe priestory rôzne svetelné konštelácie, ktoré prinesie už tento víkend vizuálny festival súčasného umenia Biela noc 2017.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %