Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
27.09.2016 12:11

J. V. Stalin zrejme príde po 69 rokoch o čestné občianstvo


Generalissimus Josif Vissarionovič Stalin. Snímka zdroj: (int.).


Generalissimus Josif Vissarionovič Stalin príde po 69 rokoch o čestné občianstvo mesta Trenčín. Odňať by mu ho mali na stredajšom (28.9.) zasadnutí poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.


Podľa návrhu uznesenia, ktoré poslancom na stredajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva predloží primátor Trenčína Richard Rybníček, čestné občianstvo Stalinovi udelilo plénum vtedajšieho Mestského národného výboru v Trenčíne 21. apríla 1947 "na znak vďaky oslobodeného mesta Trenčín jemu i národom SSSR za nehynúce zásluhy v oslobodzovacom boji proti nemeckému násiliu".      

Právna úprava zákona o obecnom zriadení umožňuje mestskému zastupiteľstvu pri rozhodovaní o základných otázkach života mesta udeľovať čestné občianstvo obce, obecné vyznamenania a ceny. Podľa tohto všeobecne záväzného nariadenia možno nielen čestné občianstvo udeliť, ale zastupiteľstvo môže udelené čestné občianstvo odňať hlasovaním 3/5 väčšinou všetkých poslancov, ak zo závažných dôvodov čestný občan tejto pocty nie je hoden alebo u koho dodatočne vyjdú najavo skutočnosti, na základe ktorých by k udeleniu čestného občianstva nedošlo.      

"Podľa nášho názoru J. V. Stalin vzhľadom na skutočnosti o jeho osobnosti a činoch, ktoré vyšli najavo po udelení čestného občianstva, nie je takejto pocty hoden a preto predkladáme návrh na zrušenie jeho čestného občianstva," uviedol Rybníček.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2017
Kraj hospodáril s vysokou rezervou
Na pracovnom zasadnutí, ktoré sa konalo 12. mája, schválili župní poslanci aj materiál Záverečný účet BSK za rok 2016 a to jednohlasne. Ten odzrkadľuje rozpočtové hospodárenie kraja za uplynulý rok.
viac
06.04.2019
Mestskí poslanci udelili ceny mesta Prešov a čestné občianstvo
Prešovskí mestskí poslanci na stredajšom rokovaní rozhodli o udelení verejných ocenení.
viac
02.04.2020
Koalícia a opozícia spochybňujú navrhované hlasovanie zastupiteľstiev per rollam
Koaliční poslanci spochybňujú návrh umožniť obecným a mestským zastupiteľstvám hlasovať korešpondenčne, per rollam, bez osobného rokovania.
viac
22.09.2020
Nominujte osobnosti kraja! Čas máte do 15. októbra 2020
Bratislavský samosprávny kraj, ktorý každoročne udeľuje Ocenenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), predĺžil termín predkladania nominácií. Výnimočné osobnosti kraja je možné navrhovať až do 15. októbra 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %