Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.04.2019 01:05

Jarné upratovanie po zimnej údržbe


Ilustračná snímka (žsk)


Posypové stroje vystriedali zametače. Po zimnej sezóne začalo veľké jarné upratovanie na cestách v Žilinskom kraji. Práce by mali byť ukončené do konca apríla.


Každoročne po zimnej údržbe začína Správa ciest ŽSK s čistením ciest. Posypové stroje, či odhŕňače v teréne naplno nahradili zametacie stroje a vysávače. V niektorých okresoch sa začalo s upratovaním vzhľadom na priaznivé počasie už v polovici marca, inde o pár dní neskôr. Čistia sa mosty, odstavné plochy, či odpočívadlá, upravujú sa krajnice ciest. Od nánosov posypového materiálu zo zimnej údržby sa čistia aj autobusové otočky v obciach, ale i križovatky, či odvodňovacie zariadenia (priekopy, rigóly). Likviduje sa opílené krovie a konáre stromov. Predpokladá sa, že sa práce ukončia do konca mesiaca.

Na niektorých úsekoch sa dopĺňa zvislé dopravné značenie a opravujú sa výtlky. Postupne sa začína i s veľkoplošnou opravou vozoviek. Niekde sa pokračuje v prácach z minulého roka, inde začínajú nové opravy. Aktuálne sa asfaltuje na ceste v obciach Divinka a Divina, v Zástraní, ale aj medzi obcami Terchová a Horná Tižina. Nový asfaltový koberec pribudne na dvoch úsekoch aj medzi Makovom a Čadcou a v obci Čadečka. Práce začínajú aj na Turci, kde sa bude v týchto dňoch opravovať cesta medzi obcami Háj – Čremošné a potom v obciach Benice-Ležiachov a Slovenské Pravno-Kaľamenová.

Na rozsiahlejšie opravy ciest a mostov bude župa čerpať financie okrem vlastného rozpočtu a eurofondov aj peniaze z bezúročnej návratnej pôžičky od ministerstva financií. Vláda schválila návratnú pomoc pre Žilinskú župu vo výške 15-tisíc eur na rokovaní tento týždeň.

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja spravuje takmer 1427 kilometrov ciest druhej a tretej triedy a 786 mostov. Na objednávku Slovenskej správy ciest opravuje a čistí aj niektoré úseky ciest prvej triedy.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2017
Handlová plánuje čistenie mesta po zimnej údržbe aj jarné upratovanie
Mesto Handlová so spoločnosťou Hater – Handlová spol. s r. o. (správa mestkých komunikácií) vypracovali harmonogram čistenia mestských častí po zimnej údržbe. Samospráva pripravuje jarné upratovanie.
viac
07.04.2017
Čistenie Vodného diela Žilina už tento víkend
Jarné upratovanie vo veľkom dorazilo aj do Žiliny. Okrem čistenia ulíc, zberu veľkoobjemového odpadu či revitalizácie zelene, sa čistoty dočká aj okolie Vodného diela pri Žiline.
viac
23.04.2020
ŽSK chce do upratovania okolia ciest zapojiť aj dobrovoľníkov
Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) začala s jarným upratovaním ciest II. a III. triedy a na objednávku aj ciest I. triedy. V súvislosti s čistením prichádza s environmentálnou výzvou, do ktorej chce zapojiť dobrovoľníkov z radov študentov, zamestnancov i širšej verejnosti.
viac
23.04.2020
Projekt Vezmi si ma: Komunálny odpad do prírody nepatrí
Počas prechádzok v prírode, ktoré nám dnešný život – skomplikovaný koranavírusom – dovoľuje, je možné zmysluplne využiť čas aj tak, že vyčistíme okolie od porozhadzovaných odpadkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %