Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.05.2019 12:05

Jarný ekofestival v Nových Zámkoch - o triedení


Ilustračná snímka


Koncom apríla si v Nových Zámkoch pripomenuli Deň Zeme usporiadaním jarného ekofestivalu. V tomto roku ho organizátori (mestský výbor) predstavili ako celodenné poradensko-informačné a výchovno-vzdelávacie podujatie „Trieďme spolu pre menej odpadu“.


 Obyvateľom mesta a najmä ich deťom priblížili odpady najmä firmy zaoberajúce sa jeho ukladaním, ktoré organizátori na podujatie pozvali.

Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI-PAK, ktorá ohľadne triedenia komunálnych odpadov zastrešuje Nové Zámky, odmenila všetkých súťažiacich zo škôlok a základných škôl vzdelávacími materiálmi, pexesami, pravítkami, náramkami, nálepkami a sladkosťami. „Zaslúžili si to, veď s veľkým zápalom napríklad súťažili v triedení rôznych druhov odpadov do farebných kontajnerov,“ hovorí Angelika Töröková z Envi-paku. „Pritom sa statočne popasovali aj s chytákmi, ako napríklad naložiť s mastným obalom (škatuľou) od pizze.“

...a ďalšie hry pre deti

Odmeny však neminuli ani ďalších súťažiacich. Mimochodom, počas slnečného dňa od 10 do 17.30 hodiny, kedy sa Hlavné námestie zaplnilo skupinami detí, mnohé so záujmom skúšali pri magnetickej tabuli priraďovať magnetky k správnym farebným kontajnerom. Alebo na iných stanovištiach spoločne skladali odpadové puzzle či hrali ekologické „človeče“, pri ktorom museli zvládnuť jednoduché ale zásadné otázky o triedení odpadu. Prípadne si z hry odniesli poznatok, čo sa s  odpadom deje po vytriedení a čo z neho možno vyrobiť. Ak súťaženie deti zunovalo, presedlali na čosi iné: pozreli si ekologický kartónový nábytok, vyskúšali pohodlie sedenia na kartónovej stoličke a podobne.

...zapojili sa aj dospelí

„Medzi dospelými sme vzbudili záujem jednoduchým dotazníkom na zmeranie ekologickej stopy,“ dopĺňa A. Töröková. „Keď ho vyplnili, dozvedeli sa, či sa správajú k životnému prostrediu priateľsky, alebo negramotne. To znamená, že najlepší, a nebolo ich málo, splnili kritérium „ekoboh“, najvyššie zastúpenie sme však zaevidovali v kategórii „ekosapiens“ a potešilo, že medzi „ekovrahmi“ sa neocitol nikto.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2018
Nové Zámky budú mať vlastnú eurobankovku s motívom Hlavného námestia
Mesto Nové Zámky bude mať svoju vlastnú eurobankovku. Ústredným grafickým motívom bude obrázok novozámockého Hlavného námestia, autorom grafického návrhu je Peter Kopaj.
viac
17.02.2020
Nové Zámky začali s výstavbou interaktívneho ihriska Cultplay
Mesto Nové Zámky začalo s výstavbou interaktívneho detského ihriska Cultplay. Ihrisko vznikne revitalizáciou verejného priestranstva na časti pozemku v povodí rieky Nitra na sídlisku Nábrežie.
viac
05.03.2021
Novozámčania môžu hlasovať o verejnoprospešných projektoch
V Nových Zámkoch sa o financie z participatívneho rozpočtu uchádza 11 verejnoprospešných projektov. O tom, ktorý z nich bude podporený, rozhodne verejnosť v elektronickom hlasovaní.
viac
04.05.2021
Nemocnica otvorila prvé centrum postcovidovej starostlivosti
Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky otvorila vo svojich priestoroch centrum postcovidovej starostlivosti. Zriadenie centra súvisí s nárastom počtu pacientov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a následky pociťujú dlhé mesiace.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %