Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.03.2019 01:45

Jaskyniari objavili v Strážovských vrchoch dve unikátne jaskyne


Ilustračná snímka (tasr)


Podľa predsedu Speleologického klubu Strážovské vrchy Bohuslava Kortmana ide o jaskyne, ktoré svojou veľkosťou prepíšu poradie najdlhších a najhlbších jaskýň Strážovských vrchov a kvapľovou výzdobou sa zaradia medzi najkrajšie na Slovensku.


„Ide o pokračovanie dvoch doteraz nie veľmi významných jaskýň. Treba povedať, že to budú poriadne jaskyne, nielen čo sa týka ich veľkosti, ale aj krasovej výzdoby. Už teraz je jasné, že jedna z jaskýň, ktorú sme pomenovali Kamenný dážď, bude patriť k naj jaskyniam, pokiaľ ide o kvapľovú výzdobu. Je tam veľmi veľa jazierok, perál, kvapľov od výmyslu sveta. Tečie tam veľa vody a aj to je jeden z predpokladov, prečo tá jaskyňa bude pravdepodobne pokračovať ďalej," priblížil Kortman.       

Ako dodal, objavovanie oboch jaskýň je nebezpečné, pretože sú veľmi „rútivé", dajú sa v nich očakávať pohyby podzemných masívov. „Veríme, že sa nám nič nestane a objavíme ďalšie priestory s prekrásnou výzdobou," zdôraznil jaskyniar.       

V Strážovských vrchoch je podľa odhadu jaskyniarov 300 až 500 jaskýň, len malá časť z nich je už objavená. Najznámejšou jaskyňou Strážovských vrchov je Pružinská Dúpna jaskyňa. Má dĺžku 300 metrov, hlavná chodba je dlhá asi 100 metrov, široká je 20 až 30 metrov a vysoká približne 10 metrov. Najväčšou doteraz objavenou jaskyňou je Četníkova svadba, ku ktorej pred niekoľkými rokmi pripojili jaskyňu Strážovská priepasť. Tento komplex má dĺžku okolo 1300 metrov.       

"Sú tam priestory, ktoré by sa dali veľkosťou prirovnať k športovej hale. Súčasťou jaskyne sú skalné dómy vysoké až 35 metrov, je tam vodopád a ďalšie unikátne priestory. A niečo podobné očakávame aj v prípade novoobjavených jaskýň," doplnil Kortman s tým, že sprístupnenie nových jaskýň verejnosti je veľmi málo pravdepodobné, keďže sú ťažko prístupné a nebezpečné.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
V priepasti Belianskej jaskyne objavili nepreskúmanú chodbu
Jaskyniari zo Spišskej Belej počas plánovaného prieskumného zostupu do priepasti Peklo v Belianskej jaskyni prenikli do nepreskúmanej chodby.
viac
01.12.2018
V habánskom dvore objavili historické mince
Počas prebiehajúcich zemných prác na statickom zabezpečení objektu mlyna v habánskom dvore v Sobotišti našla jeho majiteľka na rôznych miestach v interiéri a v hline vyvezenej z interiéru sedem mincí. Informoval o tom krajský pamiatkový úrad (KPÚ) na svojej oficiálnej webovej stránke.
viac
06.02.2019
Envirorezort získal do svojej správy ďalšie chránené územie
Ministerstvo životného prostredia SR opäť využilo predkupné právo a začiatkom roka odkúpilo súkromný pozemok v Národnej prírodnej rezervácii Choč (NPR Choč).
viac
19.03.2022
V Košickom kraji pribudne útulňa s unikátnou architektúrou
V Košickom kraji, priamo v prostredí Volovských vrchov, vznikne nová turistická útulňa s unikátnou architektúrou. Turistom poskytne nové možnosti zohriať sa alebo prenocovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %