Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.02.2019 04:45

Jedinečný astrovlak vyrazí na svoju prvú zimnú jazdu


Ilustračná snímka - výrez plagátu


A vy máte opäť možnosť vychutnať si magickú silu nočnej oblohy a zažiť pozorovanie hviezd priamo v nedotknutej prírode Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.


Premiérový zimný astrovlak vyrazí na svoju prvú jazdu. Každú stredu počas jarných prázdnin bude na úzkokoľajke v Čiernom Balogu pripravený astrovlak aby na jeho palubu mohli nasadnúť milovníci nočnej oblohy a hviezd. Všetky deti spolu s rodičmi majú opäť možnosť nastúpiť do vláčika Čiernohronskej železničky a prežiť nezabudnuteľný zážitok.

Návštevníkov čaká večerná jazda historickým vláčikom priamo do Lesníckeho skanzenu uprostred Balockých vrchov a Astronomická príprava pred pozorovaním nočnej oblohy v priestoroch jednej z najstarších  horárni na Slovensku pod vedením odborníkov z hvezdárni v Banskej Bystrici, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom a následne pozorovanie nočnej zimnej oblohy astronomickými ďalekohľadmi aj s profesionálnym výkladom.

Letný Astrovlak, ktorý odštartoval svoje prvé jazdy počas letných prázdnin mal medzi turistami obrovský úspech. Pozorovanie nočnej oblohy v spojení s večernou jazdou Čiernohronskou železničkou prilákalo ľudí a turistov nielen z regiónu, ktorí v tom čase na Horehroní dovolenkovali, ale taktiež verejnosť z celého Slovenka. „Rodiny s deťmi cestovali stovky kilometrov aby mohli zažiť tento jedinečný výlet, preto sme sa rozhodli zorganizovať aj zimnú verziu. Nočná obloha a usporiadanie hviezd je počas zimy iné ako v lete takže to bude opäť ojedinelý zážitok. A aj návštevníci, ktorí výlet astrovlakom absolvovali, môžu opäť zažiť niečo nové“ uviedla Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie.

,,Projekt Astrovlak vznikol vďaka spojeniu sa síl. Ďakujeme za spoluprácu Ing. Miroslavovi Pepichovi a Ing. Michalovi Kofirovi z Odštepného závodu Čierny Balog, Ing. Alešovi Bílkovi z Čiernohronskej železnice a Mgr. Stanislavovi Kanianskemu z Hvezdárni v Banskej Bystrice.“ dodala Ing. Petra Rizdoňová Hlásniková.

Svoju jazdu si môžete rezervovať už teraz na http://horehronie.net

 

 

Autor: (ts-Ing. Estera Potkány)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
Na Troch kráľov bude arktická zima
Meteorológovia očakávajú na Troch kráľov (6. 1.) prvý arktický deň tejto zimy. Teploty cez deň klesnú na mínus deväť až mínus 15 stupňov Celzia, na juhu západného a stredného Slovenska na mínus štyri až mínus osem stupňov Celzia.
viac
17.07.2018
Hviezdne leto na Horehroní
Vychutnajte si magickú silu nočnej oblohy ďaleko od umelých svetiel civilizácie a prežite jedinečný zážitok astronomického pozorovania hviezd v ničím nerušenom prostredí Balockých vrchov uprostred Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.
viac
25.11.2021
Medvede v Hrabove
Hrabovská dolina ožila – desiatka rezbárov tu vytvára umelecké diela z dreva. Hlavnou témou podujatia sú medvede. Päť dvojmetrových medveďov z červeného smreka bude upozorňovať na jednotlivé miesta atraktívnej doliny, ktorá je len na skok od Ružomberka.
viac
05.04.2022
Cyklochodník povedie cez Čierny Balog, už sa začalo s jeho výstavbou
Brezňania sa pripoja na cyklochodník na Čiernom Balogu, začali s jeho výstavbou na sídlisku Mazorníkovo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %