Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.08.2019 06:05

Jedna z mála zachovaných dreveníc ponesie meno po Š. Nosáľovi


Drevenicu, ktorá je pomenovaná po zakladateľovi a choreografovi Lúčnice Štefanovi Nosáľovi, sprístupnia v piatok o 13.00 h v jeho rodisku v Hriňovej. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak


Drevenicu, ktorá je pomenovaná po zakladateľovi a choreografovi Lúčnice Štefanovi Nosáľovi, sprístupnia v piatok o 13.00 h v jeho rodisku, v Hriňovej. Objekt kúpilo mesto pred niekoľkými rokmi od súkromného majiteľa za 30 000 eur a je jednou z posledných zachovaných príkladov tradičnej podpolianske


Na zriadenie Hriňovskej drevenice Štefana Nosáľa získalo mesto grant od Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 21.500 eur. Projekt je financovaný z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja. Drevenica sa nachádza neďaleko centra mesta a bude súčasťou vznikajúceho múzea histórie, tradícií a ľudovej kultúry. Otvoria ju v predvečer podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch, ktoré približuje tradície a zvyky ľudí na Podpoľaní.       

Ako pre TASR uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník, rekonštrukčné a záchranné práce pri využití pôvodných technológií sa realizovali už od zakúpenia drevenice na jar 2016. Mesto a nadšenci tradícií na nej zrekonštruovali strechu, položili nové podlahy, postavili pec. Interiér bol vybavený dobovým nábytkom, ale aj technikou na filmové projekcie z prostriedkov grantu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Vinohradnícky skanzen v Svätom Jure plánujú otvoriť do dvoch rokov
Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.
viac
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
11.07.2016
V najväčšom živom skanzene na Slovensku žije dodnes zhruba 300 ľudí
Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry (PRĽA) v obci Osturňa v okrese Kežmarok je rozsiahlou podhorskou obcou s typickými goralskými domčekmi. Miestni obyvatelia sa okrem ľudovej architektúry pýšia aj jedinečným osturňanským nárečím nazývaným hvara, zvykmi, tradíciami, jedlom i krojmi.
viac
25.06.2021
Obnovená pastierska koliba na Javorinke je pre turistov otvorená
Obnova pastierskej koliby na Javorinke nad Hriňovou v Detvianskom okrese je ukončená a turisti ju môžu začať využívať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %