Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.11.2018 12:25

Juraj Droba: Odliv mozgov trápi Bratislavský kraj aj Slovensko


Ilustračná snímka


Brain drain, známy ako odliv mozgov z krajiny, jeho dopady na miestnu a regionálnu úroveň či odchod vysokoškolských študentov za štúdiom do zahraničia boli predmetom nedávneho zasadnutia Komisie SEDEC, ktorej členom je aj bratislavský župan Juraj Droba.


Spoločne sa venovali aj hodnoteniu samotných lokálnych a regionálnych iniciatív v tejto oblasti, ako aj odborným odporúčaniam ako proti odchodu mozgov bojovať. Brain drain predstavuje v súčasnosti problém pre množstvo európskych krajín a výnimkou nie je ani Slovensko.

„Túto vzorku ľudí, ktorí od nás odchádzajú do zahraničia, nemotivujú k návratu výlučne finančné stimuly.  Aby sa vrátili žiť späť, požadujú lepší poriadok a kvalitné služby. Práve to je môj cieľ na najbližšie štyri roky. Zlepšiť kvalitu života obyvateľov kraja, aby ľudia neboli nútení odísť do zahraničia za lepším životom. Zároveň tí, ktorí sa do Bratislavského kraja prisťahovali, aby si tu prihlásili aj trvalý pobyt a kraj mal viac financií na poskytovanie kvalitnejších služieb,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Pre Slovensko je závažný najmä problém súvisiaci s odchodom vysokoškolských študentov za štúdiom do zahraničia. Slovensko je momentálne štátom s najväčším počtom vysokoškolských študentov študujúcich v zahraničí spomedzi všetkých členských štátov EÚ. Až 17 % z celkového počtu slovenských vysokoškolských študentov je zapísaných do štúdia na vysokých školách v zahraničí. Ide o najvyšší podiel v rámci všetkých členských štátov EÚ. Podiel študentov odchádzajúcich do zahraničia pri tom neustále rastie a väčšina z nich sa na Slovensko už nevráti. Odchod mladých vysokoškolských študentov alebo vysokokvalifikovaných pracovníkov do zahraničia má závažný dopad nie len pre štát, ale aj pre samotný región, z ktorého odchádzajú.  Jediný kraj s plusovými číslami je Bratislavský kraj, do ktorého sa v roku 2016 prisťahovalo 10 349 osôb, z toho 1472 zo zahraničia, ostatní obyvatelia prišli najmä z Trnavského, Nitrianskeho a Prešovského kraja. Naopak z Bratislavského kraja sa odsťahovalo 4041 osôb, a z toho 693 do zahraničia.

Brain drain má za následok nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, významne obmedzuje schopnosť inovovať a prijímať pokročilejšie technológie, spôsobuje mnohé zmeny na trhu práce, napríklad zníženie miezd ako aj celkové zníženie hospodárskeho rastu a produktivity. Z tohto dôvodu vznikajú v štátoch, regiónoch a mestách dotknutých problémom brain drain rôzne iniciatívy na zamedzenie tohto neželaného javu.

SEDEC je Komisia pre sociálnu politiku, vzdelávanie, zamestnanosť, výskum a kultúru. Je jednou zo šiestich komisií Európskeho výboru regiónov, ktoré sa zaoberajú európskymi politikami z pohľadu miest a obcí.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Otestujte si svoje IT zručnosti a získajte certifikát k životopisu
Možnosť overiť si svoje počítačové zručnosti, vedomosti o internete a sociálnych sieťach či online marketingu si môžu záujemcovia v rámci šiesteho ročníka IT Fitness testu, ktorý prebieha oddnes (4. 4.) do konca júna.
viac
24.05.2017
Projekt vykurovania Trebišova biomasou zaujal Európsku komisiu
Rekonštrukcia centrálneho systému vykurovania v Trebišove s využitím obnoviteľných zdrojov sa stala finalistom celoeurópskej súťaže energetických projektov, ktorú každoročne vyhlasuje Európska komisia.
viac
27.11.2018
Koniec billboardov na župných školách
Bratislavský samosprávny kraj pristupuje k opatreniam proti neúnosnému vizuálnemu smogu takzvaných pútačov, preto nebude predlžovať zmluvy na umiestňovanie billboardov na pozemkoch a plotoch škôl vo svojej správe a postupne ukončí existujúce.
viac
03.09.2022
Zariadenia sociálnych služieb môžu mať vážny problém s personálom
Občianske združenie Komora opatrovateliek Slovenska upozorňuje, že od septembra bude pokračovať odliv pracovníkov, najmä opatrovateliek zo ZSS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %