Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.06.2016 02:00

K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník


Snímka zdroj: (nitralive.sk).


Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.


Turistov na úvodnej informačnej tabuli privíta postava mnícha, pátra Filipa, ktorý bude ich sprievodcom po celej trase chodníka. Návštevníkov oboznámi s drevinami, živočíchmi i horninami vyskytujúcimi sa na Zobore. Deti môžu hravou formou získať vedomosti o histórii, živej a neživej prírode pod Zoborom. Pri archeologickom nálezisku si môžu vykopať keramiku, stanoviť jej pôvod, vek a pôvodné nálezisko.         

Náučný chodník vedie do areálu ruín kláštora. „Benediktíni, ktorí sa tu usadili v 9. storočí, kultivovali okolitú krajinu a učili tunajšie obyvateľstvo na tú dobu pokrokovým metódam poľnohospodárstva a remesiel,“ skonštatoval predseda Nitrianskeho skrášľovacieho spolku Ján Kratochvíl. Archeológovia, reštaurátori i umeleckí remeselníci v súčasnosti pracujú na záchrane ruín kláštorného kostola sv. Jozefa a príbytku mnícha. Návštevníci areálu získajú z ôsmich informačných tabúľ informácie o histórii tohto miesta, z ktorého môžu lesným chodníkom pokračovať na nespevnenú cestu vedúcu k Svoradovmu prameňu. „Túto trasu onedlho vyznačia značkári Klubu slovenských turistov,“ povedal Kratochvíl. Podľa jeho slov pripravuje Zoborský skrášľovací spolok vytvorenie interaktívneho detského ihriska. Na ňom plánujú pútavou formou primeranou detskému návštevníkovi predstavovať osobnosti, ako boli Pribina, Mojmír, Svätopluk, sv. Svorad a sv. Beňadik, ale aj históriu mesta Nitra či kláštora sv. Hypolita na úpätí Zobora.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2017
V rokline Kyseľ v Slovenskom raji pribudol nový ferratový chodník
Roklina Kyseľ v Slovenskom raji, ktorú vlani v auguste po 40 rokoch otvorili, je po viac ako sedemmesačnej uzávere opäť prístupná pre turistov. Novinkou tohtoročnej sezóny je stometrový ferratový chodník v spodnom úseku pri nástupe.
viac
19.11.2020
Náučný chodník ukončený výhľadňou otvorili v mestskej časti Hrabové
Náučný chodník Za krásami bytčianskej prírody, ktorý končí výhľadňou, sprístupnili v stredu v mestskej časti Bytče Hrabové. Oba prvky infraštruktúry sú hlavným výstupom spoločného projektu Bytče a poľského partnera Gminy Strumień.
viac
06.08.2021
V Hnúšti otvoria prvý náučný chodník so šiestimi informačnými tabuľami
Samospráva Hnúšte v okrese Rimavská Sobota vybudovala prvý náučný chodník v okolí mesta.
viac
09.10.2021
Náučný chodník Zoborské vrchy ponúka nové virtuálne zastávky
Audiovizuálny náučný chodník Zoborské vrchy ponúka možnosť navštíviť prírodné a historické pamiatky nad mestom Nitra z pohodlia domova. Prvé interaktívne prehliadky pripravil ešte v lete Zoborský skrášľovací spolok a združenie Historia - Magistra Vitae.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %