Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.09.2017 04:56

K Soľnohradu vedie náučný chodník, poukazuje na vodné bohatstvo


Soľnohrad - Zbojnícky hrad. Snímka zdroj: (hrad.wbl.sk).


Náučný chodník Vodná cesta na Soľnohrad, ktorý dnes otvorili v Ruskej Novej Vsi v Prešovskom okrese, vedie popri vodojeme, mokradi, potoku a troch studničkách. Upozorniť chce na vodné bohatstvo, ktoré cestu na tzv. Zbojnícky hrad lemuje.


Informoval o tom predseda Občianskeho združenia Rákociho cesta Martin Sárossy.       

Náučný chodník má osem tabúľ a začína sa pri konečnej autobusovej zastávke pri vodojeme. Postavený tam bol v roku 1936 ako v prvej obci Prešovského okresu a slúži dodnes. "Na jar odtiaľ vytekala prebytočná pitná voda, preto sme odtok upravili tak, aby sa tu mohli turisti osviežiť. Rovnako sme upravili aj tri studničky," uviedol Gustáv Malát, ktorý sa na výstavbe náučného chodníka podieľal.       

Na hradnom brale trasa končí pri tabuli s panoramatickým výhľadom, na ktorom sú označené názvy pohorí a vrchov. "Soľnohrad je jedným z mála hradov, odkiaľ vidno naprieč Slovenskom, na maďarské aj poľské vrchy. Na tabuli je aj atlas mrakov, v ktorých začína kolobeh vody a vo forme prameňov – studničiek, potoka, mokrade a vodojemu sprevádza návštevníkov na spiatočnej ceste z hradu," vysvetlil Sárossy.       

Podľa jeho ďalších slov je chodník nenáročný, pohodlným krokom sa dá prejsť asi za 30 minút aj so zastávkami pri tabuliach, kde dobrovoľníci zhotovili aj lavičky. "Cesta na hrad je postupne upravovaná tak, aby bola priechodná aj pre rodiny s kočíkmi a cyklistov," doplnil.       

"V šarišskom regióne, ktorý má najviac hradných zrúcanín, je práve naša hradná cesta na vodu najbohatšia. Preto sme chceli na túto výnimočnosť poukázať a zatraktívniť turistom návštevu týchto miest," spomenul starosta obce Tibor Kollár.       

Náučný chodník Vodná cesta na Soľnohrad bol vybudovaný vďaka finančnej podpore Nadácie Ekopolis a spoločnosti Slovnaft v rámci programu Zelené oázy.       

Po jeho otvorení sa na lúke pod hradom začal prvý ročník hradných slávností, ktoré sú súčasťou septembrových Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2017.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
Program Zelené oázy priniesol podporu 21 zeleným projektom
V 10. ročníku grantového programu Zelené oázy, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť Slovnaft, a. s., získalo 21 projektov podporu v celkovej výške 56-tisíc eur.
viac
15.08.2016
Na Borkút sa turisti aj cyklisti dostanú novoupraveným lesným chodníkom
Prešovčania aj ďalší milovníci prírody sa môžu dostať po novoupravenej lesnej ceste do Lesoparku Borkút v katastri obce Haniska.
viac
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
11.12.2020
Zapojte sa do programu „Zelené oázy“
Možnosť získať grant na zlepšenie životného prostredia vo svojom okolí majú neziskové organizácie, komunitné centrá, školy, mestá a obce. Výzva na podávanie projektov je otvorená od 7. decembra 2020 do 18. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %