Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.06.2017 02:03

Kaštieľ v Modre je bližšie k rekonštrukcii


Kaštieľ slúži ako sídlo Malokarpatského osvetového strediska v Modre.


V priebehu dvoch rokov by sa súčasné Malokarpatské osvetové stredisko v Modre malo zmeniť na moderné Kultúrno-kreatívne centrum.


Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) ako oprávnenému žiadateľovi schválili nenávratný finančný príspevok pre projekt Kultúrno–kreatívne oživenie tradícií (Heritage SK-AT), ktorého súčasťou je aj adaptácia priestorov kaštieľa v Modre na kultúrno-kreatívne centrum regiónu.      

V rámci projektu vychádzajúceho zo spoločného slovensko-rakúskeho Programu spolupráce INTERREG VA SK-AT 2014–2020 prejde obnovou aj záhrada kaštieľa. "Vďaka schválenej žiadosti sa z národnej kultúrnej pamiatky stane priestor, v ktorom svoje útočisko nájdu vinári, umelci, majolika, neziskovky, ale súčasne bude vytvorené aj digitálno-dokumentačné centrum kultúrneho dedičstva a kultúrnej krajiny," pripomenul predseda BSK Pavol Frešo.      

Ako spresnil, digitalizácia umožní zachovať kultúrne bohatstvo Malokarpatska a prihraničného rakúskeho regiónu Weinviertel. "Oba regióny spája vinárska a vinohradnícka história a blízke sú si aj lokálnymi produktmi a tradičnými remeslami. Spoločne však svoje historické dedičstvo nebudú partneri len uchovávať, ale aj naďalej rozvíjať," dodal Frešo.      

Projektovými partnermi BSK sú Malokarpatské osvetové stredisko v Modre, Kulturvernetzung NÖ a Museumsmanagement NÖ v Dolnom Rakúsku, rakúska obec Jedenspeigen a strategickým partnerom projektu je Malokarpatské múzeum v Pezinku.      

Celkový rozpočet projektu, ktorý je prerozdelený medzi všetkých partnerov, je 3,6 milióna eur. Z tejto čiastky má BSK alokovaný rozpočet vo výške 2 125 313,46 eura, povinné spolufinancovanie zo strany BSK je 5 percent (106 265,67 eura).      

Kaštieľ v Modre patril v 16. a 17. storočí medzi najprosperujúcejšie uhorské vinohradnícke a remeselné strediská slobodného kráľovského mesta Modra. Od roku 1922 v ňom sídlila vinársko-ovocinárska škola a momentálne je majetkom BSK v správe Malokarpatského osvetového strediska v Modre.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Dva české projekty získajú európsku cenu za zachovanie kultúrneho dedičstva
Cenu Európskej únie pre kultúrne dedičstvo Europa Nostra v roku 2017 získajú dve české iniciatívy: obnova barokového areálu v Kukse a celonárodný vzdelávací projekt Památky nás baví.
viac
18.04.2017
Župa rozdelila na dotáciách viac ako dva milióny eur
Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na svojom XXV. pracovnom zasadnutí 31. marca schválili návrhy na poskytnutie dotácií pre rok 2017 z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.
viac
16.11.2017
Výzvy na podporu kultúry a turizmu 2018 sú otvorené
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zverejnil 2. novembra 2017 výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry a turizmu pre rok 2018. Žiadatelia môžu predkladať svoje projekty do 18. decembra 2017.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %