Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.06.2019 02:05

Keď sa spojí umenie s astronómiou


Ilustračný výrez plagátu


Kultúrne inštitúcie Žilinskej župy prichádzajú s netradičným podujatím pre študentov Hložník & hviezdy. Hvezdáreň a galéria sa rozhodli na štyri dni prepojiť vesmír s umením a návštevníkom otvoria dvere do nekonečného sveta fantázie.


Krajská hvezdáreň v Žiline a Považská galéria umenia v Žiline sa rozhodli priniesť svojim návštevníkom niečo nové a nevídané. Do priestorov Ciachovne umiestnili prenosné planetárium, v ktorom sa budú konať spoločné podujatia pre žiakov a študentov škôl. Prostredníctvom projekcie v planetáriu budú môcť spoznávať vesmír a stála expozícia kresliarskej a grafickej tvorby Vincenta Hložníka ich vtiahne do sveta výtvarného umenia a fantázie. ,,Spolupráca medzi krajskými organizáciami sa využíva sporadicky, ale môže mať zaujímavý efekt. Prekračujú sa pri nej  hranice, či limity, vystupuje sa zo stereotypu, čo vedie k novým tvorivým riešeniam a inšpiráciám pre návštevníkov,“ uviedol Milan Mazúr, riaditeľ Považskej galérie umenia v Žiline. Ako dodal, práve prepájanie spoločensko-vedných a popularizačných inštitúcií je veľmi dôležité, pretože poukazuje na prepojenosť rôznych odborov ľudskej činnosti v bežnom živote.

Aj zdanlivo nesúrodé organizácie, ako je galéria a hvezdáreň majú spoločnú cieľovú skupinu a tým je divák. Spoluprácou sa otvárajú nové možnosti. ,,Astronómia je najstarším kultúrnym a prírodným dedičstvom ľudstva. Preto sú aj hvezdárne zaradené do siete kultúrnych organizácií. Astronómia ako hraničná veda dokáže spájať vedné disciplíny, filozofiu, spoločenské vedy, aj umenie a kultúru. Toto nie je prvá lastovička v spolupráci zdanlivo rozdielnych inštitúcií. Je impulzom pre novú formu spolupráce", dodal Ján Mäsiar, riaditeľ Krajskej hvezdárne v Žiline.

Prenosné planetárium v priestoroch Ciachovne zážitkovou formou podnieti záujem publika o prírodné vedy a svet okolo nás. Program v ňom si budú môcť vychutnať menšie skupiny žiakov a študentov. ,, Chceme, aby naše inštitúcie neboli iba statickými organizáciami, ale aby prinášali niečo nové.  A práve niečím takým inšpirujúcim je spolupráca galérie a hvezdárne, vďaka čomu sa návštevníkom ponúka netradičný a zaujímavý pohľad na ich činnosť. Preto sa teším tejto spolupráci a verím, že vďaka nej dokážu osloviť aj tú časť verejnosti, ktorá ich tradične nenavštevuje,“ povedal Martin Hromada, riaditeľ odboru kultúry ŽSK.

Podujatie sa bude konať v termíne od 11. do 14. júna 2019 v priestoroch Považskej galérie umenia v Žiline v čase o 9.00, 10.00 a 11.00 hod.

PROGRAM

 Prenosné digitálne planetárium – 30 minútový program

JEDNODUCHÁ ORIENTÁCIA NA OBLOHE a fulldome film DVA MALÉ KÚSKY SKLA

Galileove pozorovania ďalekohľadom spôsobili revolúciu, ktorá navždy zmenila náš pohľad na vesmír, naše miesto v ňom a pokračuje už vyše štyri storočia. V našom filme vás zavedieme medzi súčasných amatérskych pozorovateľov a spolu s nimi objavíte divy a krásy, ktoré vám dokážu sprostredkovať aj malé ďalekohľady. Zoznámite sa aj s vedcami, ktorí nám tento pohľad umožnili. Vhodné pre žiakov 5.- 9. ročníka a starších.

Fulldome film POLARIS

Dobrodružstvo tučniaka Jamesa a polárneho medveďa Vladimíra v lietajúcej ponorke, ktorí objavujú záhadu polárnej noci. Pri svojom vedeckom bádaní musia podniknúť cestu do vesmíru, ktorá sa nezaobíde bez komplikácií. Vhodné pre 1. stupeň ZŠ.

Svet Vincenta Hložníka očami detí – 45 minútový program

Na svet okolo seba vždy pozeráme vlastnými očami. Ako vnímal svet a jeho strasti, či radosti, Vincent Hložník, čo ho trápilo, akým spôsobom svoje videnie pretavil do umeleckého diela, sa pokúsime rozobrať pohľadom detí. Každý si vyberie nejaké dielo vystavené v stálej expozícii V. Hložníka a pokúsi sa ho pochopiť a predstaviť ostatným.

Podujatie je určené pre jednotlivé skupiny do 25 žiakov. Je nevyhnutné vopred sa objednať.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Január v znamení kultúry
Žilinská župa naplnila aj prvý mesiac roku 2017 jedinečnými podujatiami regionálnych galérií, knižníc, múzeí, divadiel či kultúrnych stredísk. Kysuce, Orava, Turiec, Horné Považie i Liptov ponúknu zážitky pre každého.
viac
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
21.07.2017
Hvezdáreň pozýva na dnešné nočné pozorovanie oblohy
Večerné pozorovanie hviezd profesionálnym ďalekohľadom ponúka nadnes Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci. O 21:30 hod. za priaznivého počasia si môžu záujemcovia pozrieť hviezdy jej výkonným refraktorom 180/2600.
viac
14.09.2020
Púchovskí gymnazisti sa vzdelávajú aj v novej hvezdárni na streche školy
Študenti krajského Gymnázia v Púchove sa tajom astrofyziky budú priúčať v novovybudovanej hvezdárni v podkrovných priestoroch školy. Vznikla vďaka spolupráci s českým Gymnáziom Valašské Klobouky, s Hvezdárňou a planetáriom M. R. Štefánika v Hlohovci a Slezkou univerzitou v Opave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %