Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
04.08.2018 04:49

Kokava nad Rimavicou má svoju prvú monografiu, má 760 strán


Ilustračná snímka - publikácia


Obec Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár má svoju prvú monografiu. Kniha má 760 strán, rozdelených do piatich sekcií, pričom sa na nej podieľalo 56 autorov.


"Zostavovateľom a tiež autorom jednej zo sekcií je Leon Sokolovský. Ide o komplexné odborné dielo, ktoré v jednom celku populárno-vedeckým spôsobom reflektuje prírodné a spoločenské danosti obce," povedala TASR vedúca Miestneho kultúrneho strediska v Kokave nad Rimavicou Janka Krotáková.       

Vydaniu monografie vraj predchádzali dlhé mesiace prípravných prác, bádateľskej činnosti a zostavovateľskej realizácie. Knihu predstavili a uviedli do života v sobotu 28. júla v tamojšom kultúrnom dome. Súčasťou bola aj autogramiáda.       

Leon Sokolovský, ktorý je kokavským rodákom, objavil v roku 1978 v krajskom archíve v Budapešti v tamojšej zbierke predmoháčskych listín originálnu listinu, ktorá je najstarším písomným historickým dokladom o obci. Pochádza z roku 1279 a rieši sa v nej delenie majetku dvoch bratov, Etrucha a Mikuláša, majiteľov panstva hradu Ozdín. Podľa tejto listiny bol v Kokave v tom čase kostol a dva mlyny. Dnes má obec asi 3000 obyvateľov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Na Koliesku sa predstaví región Myjavy i ĽH Muzička
Lektorský workshop, určený nielen pre študentov etnografie a mladých folkloristov, otvorí vo štvrtok, 4. augusta v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár už 26. ročník obľúbeného festivalu ľudovej kultúry Koliesko.
viac
22.07.2021
Zo starého kina budú nájomné byty
Staré kino z konca 30. rokov uplynulého storočia prestavajú v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár na nájomné byty. Náklady na novú 11-bytovku by mali dosiahnuť takmer jeden milión eur.
viac
08.06.2022
V Kokave nad Rimavicou budú mať obecnú telocvičňu
V Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár chcú tento rok začať so stavbou obecnej telocvične a fitnesscentra. Objekt, ktorý v obci s približne 2750 obyvateľmi dlhodobo chýba, má vyrásť v areáli futbalového ihriska.
viac
10.11.2022
V Kokave nad Rimavicou začali s prestavbou bývalého kina na bytovku
V Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár sa v uplynulých dňoch začalo s prestavbou starého kina na nájomné byty. Realizáciou projektu sa opravia chátrajúce priestory v centre obce a pre rodiny vznikne 11 bytov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %