Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.01.2019 10:50

Komárno pokračuje v obnove protitureckej pevnosti


Ilustračná snímka


Mesto Komárno pokračuje v obnove tamojšej protitureckej pevnosti, ktorú v roku 2003 odkúpilo od Ministerstva obrany SR. Záchrana, obnova a prezentácia národnej kultúrnej pamiatky patrí medzi priority mesta.


Jedným z najvýznamnejších realizovaných projektov, okrem obnovy objektu prachárne, reštaurovania Ferdinandovej a Leopoldovej brány, bola doteraz rekonštrukcia kasárne s takmer dvojmiliónovým rozpočtom v rámci Regionálneho operačného programu – Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov s nenávratným finančným príspevkom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„V rámci tohto projektu sa však z finančných dôvodov nepodarilo zrekonštruovať takmer 600 metrov dlhú strechu kasárne v celom rozsahu,“ informoval odborný garant projektu Ľudovít Gráfel.

V roku 2017 spustilo Ministerstvo kultúry SR nový projekt v rámci programu Obnovme si svoj dom – Modernizácia a komplexná rekonštrukcia národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy. Správca budovy kasárne, Mestské kultúrne stredisko v Komárne, sa úspešne uchádzalo o tento grant na II. etapu rekonštrukcie krovu a strechy kasárenskej budovy, získalo dotáciu vo výške 550.000 eur. Druhá etapa projektu je rozdelená na dve časti. Prvá z nich, vážske krídlo, bola v celom rozsahu zrealizovaná v minulom roku. Na obnovu dunajského krídla plánuje správca objektu získať dotáciu z ďalšieho kola programu.

Práce na obnove vážskeho krídla sa začali vo februári demontážou eternitovej strešnej krytiny. „Bol najvyšší čas, pretože časť krovu sa už zrútila,“ poznamenal Gráfel. Rekonštrukciu sa podarilo ukončiť do konca roka 2018, pôvodne mali byť práce ukončené až koncom roka 2019. „Ministerstvo nám vyšlo v ústrety a dotáciu nám poskytlo v dvoch splátkach. Prvú časť dotácie vo výške 220.000 eur sme dostali už koncom decembra 2017. Po vyúčtovaní prvej časti dotácie sme druhú splátku vo výške 330.000 eur dostali v septembri minulého roka,“ uviedol Gráfel.

V rámci projektu bola zrealizovaná rekonštrukcia krovu a strechy vážskeho krídla kasárne konzervačnou metódou. „Zachovali sa pôvodné konštrukcie s výmenou len veľmi poškodených drevených súčastí krovu. Vykonala sa výmena strešnej krytiny zo sekundárnej šablónovej AZC krytiny na novú pálenú keramickú škridlu typu bobrovka červenej farby. Z dôvodu prezentácie objektu sa vyhotovila drevená lávka v povalovom priestore. Vykonala sa obnova murovaných komínových telies a murovaného štítu, ďalej sanácia ostatných murovaných konštrukcií, ako aj výroba a osadenie kovových tiahlí,“ špecifikoval rekonštrukčné práce Gráfel.

Autor: ahojkomarno.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
03.12.2020
Rekonštrukcia autobusovej stanice sa začne ešte v tomto roku
Mesto Komárno zrekonštruuje autobusovú stanicu. Rekonštrukčné práce sa začnú ešte v tomto roku, pokračovať budú v prvej polovici budúceho roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %