Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.10.2017 10:22

Koncom roka môže Bratislava dosiahnuť hranicu 1,5 milióna návštevníkov


Turisti v historickom centre Bratislavy. Snímka zdroj: (tasr, Tomáš HALÁSZ).


Bratislava tri roky za sebou prepisuje rekordy v návštevnosti. Koncom tohto roka môže dosiahnuť hranicu 1,5 milióna návštevníkov. Do Bratislavy prichádzajú podľa štatistík najmä turisti z Česka, Nemecka, Rakúska, Anglicka i Poľska.


Na tlačovej konferencii o tom informovali primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a predsedníčka predstavenstva Bratislavskej organizácie cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB) Alžbeta Melicharová.       

Za prvých sedem mesiacov tohto roka zaznamenali nárast návštevníkov Bratislavy o vyše osem percent a prenocovania stúpli takmer o šesť percent. "Pre mňa je to potvrdenie, že to robíme dobre, funguje spolupráca mesta i našej turistickej organizácie a zlepšuje sa kvalita mesta. Sme si vedomí, že Bratislava potrebuje turistov, preto vyvíjame úsilie, aby o nás vedeli. Vytvárame prostredie, kde sa cítia dobre a sú spokojní," povedal Nesrovnal.       

Medzi skokanov v sledovanom období patria turisti z Číny a Izraela, ich nárast návštevnosti je aj viac ako 50-percentný. Bratislavu spoznávajú aj turisti z Peru, Mongolska, Haiti, Singapuru či Iránu.       

"Úspech letnej sezóny dokazujú čísla z našich informačných centier, podľa ktorých sme v mesiacoch máj až september vybavili takmer 64 000 dopytov, čo predstavuje nárast oproti rovnakému obdobiu minulého rok až o 11,2 percenta. Komentovaných prehliadok mesta sme zorganizovali o 38,3 percenta viac," priblížila Melicharová s tým, že stúpol aj predaj turistickej karty Bratislava Card.       

Hlavné mesto a BTB tvrdia, že Bratislava a jej okolie má čo turistom ponúknuť. Okrem korunovačnej histórie, zaujímavých podujatí gastronómie môže návštevníkov prekvapiť aj blízkosť mesta k prírode. BTB preto na konferencii predstavila aj materiál s názvom Zelená Bratislava. Zhrnula v ňom najznámejšie mestské parky i záhrady a možnosť trávenia voľného času v meste. "Nevynechali sme ani najnovšie atrakcie mesta ako domčeky na stromoch či rozhľadňu. Nájdeme tam Dunaj aj Moravu a na svoje si prídu i cyklisti. Vytvorili sme brožúru, ktorá ukazuje, aký poklad majú ľudia okolo seba," vysvetlila Melicharová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Bratislava zažiari na najväčšom veľtrhu cestovného ruchu v Rakúsku
Bratislava ako atraktívne mesto inovácií a smart riešení, hlásajúca posolstvo modernej európskej destinácie na Dunaji sa predstaví od 12. do 15. januára vo Viedni na najväčšom rakúskom veľtrhu cestovného ruchu Ferien Messe. Návštevníkov zaujme úplne nová expozícia a virtuálna prehliadka mestom.
viac
16.03.2017
Kraj sa prezentoval v Berlíne
Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism prezentovala od minulej stredy bratislavský región na veľtrhu cestovného ruchu v Berlíne. Takmer 200 000 návštevníkov tak spoznalo Bratislavu, Malokarpatsko, oblasť Záhoria a Senca.
viac
11.06.2021
Po Račianskom vinohradníckom chodníku bude premávať Račanská lokálka
Turistické prehliadky zamerané na gastronómiu, architektúru, históriu, ale aj ochutnávky slovenských vín, aj to prináša projekt Račanskej lokálky, ktorá začína premávať po Račianskom vinohradníckom chodníku v Bratislave. Milovníkov slovenského vína, jedla či histórie územia prevezie každý piatok.
viac
15.12.2022
Cestovnému ruchu sa v hlavnom meste tento rok darilo
Cestovnému ruchu v hlavnom meste sa v roku 2022 v porovnaní s minulými rokmi darilo. Za prvých desať mesiacov tohto roka prespalo v Bratislave viac zahraničných turistov ako za celé prechádzajúce dva roky dokopy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %