Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2019 11:10

Koncom septembra MK povie, ako chce riešiť sanáciu Spišského hradu


Spišský hrad, snímka zdroj: spisskyhrad.com


Rezort kultúry koncom septembra povie, ako chce riešiť sanáciu Spišského hradu, ktorého časti sú v havarijnom stave.


Pôvodne chcel od vlády žiadať 4,8 milióna eur, ministerstvo financií ho však v rámci skráteného medzirezortného pripomienkového konania vyzvalo, aby našiel prostriedky v rámci svojej kapitoly.       

"V súčasnosti sa ukončilo medzirezortné pripomienkové konanie. Momentálne prebieha zapracovanie vznesených pripomienok. Finálnu podobu hodláme koncom mesiaca september predložiť na rokovanie vlády," uviedol pre TASR Pavol Čorba z kancelárie ministerky kultúry s tým, že na konečnej verzii rezort intenzívne pracuje.       

Ministerstvo financií v pripomienke žiada, aby sa materiál upravil tak, aby z neho vyplývali dodatočné požiadavky na rozpočet verejnej správy. "Výdavky vyplývajúce z predloženého materiálu žiadame zabezpečiť v rámci schválených limitov výdavkov kapitoly Ministerstva kultúry SR na príslušný rozpočtový rok," uviedlo.       

Upozorňuje tiež, že časti materiálu sú vo vzájomnom rozpore a k materiálu sa neuskutočnilo predbežné pripomienkové konanie. Pre TASR tlačový odbor rezortu financií dodal, že vyjadrovať sa k materiálu je zatiaľ predčasné. V súčasnosti sa totiž návrh rozpočtu verejnej správy ešte len pripravuje.       

Ministerstvo kultúry materiál do medzirezortného pripomienkového konania predložilo pred necelými dvoma týždňami. Skrátenú formu odôvodnilo naliehavým verejným záujmom a havarijným stavom. Od vlády na sanáciu častí hradu žiada 4,8 milióna eur. Upozorňuje, že sa môže zopakovať podobná situácia ako v roku 1994, keď padajúce bloky ohrozovali okolitú zástavbu v Spišskom Podhradí. Hrozí tiež samovoľné zrútenie niektorých častí. "Poruchy majú vzhľadom na svoje príčiny progresívny vývoj, ktorý sa samovoľne nezastaví," konštatuje ministerstvo.       

Materiál špecifikuje, že viac než polovica prostriedkov má smerovať na sanáciu Románskeho paláca, ďalších 2,2 milióna eur na rekonštrukciu západných palácov s kaplnkou. Takmer 150.000 eur chce ministerstvo použiť na spevnenie plôch a nádvoria a ďalších 150.000 eur na sanáciu hradného brala. Ďalších takmer 600.000 eur mimo tohto rozpočtu by mala stáť aktualizácia projektovej dokumentácie.

Spišský hrad čiastočne rekonštruovali v 70. rokoch minulého storočia, od roku 1986, keď ho sprístupnili verejnosti, ho navštívilo niekoľko miliónov turistov. Od roku 1993 je na zozname UNESCO.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2018
V lete by sa mala začať obnova Románskeho paláca na Spišskom hrade
Práce na obnove Románskeho paláca na Spišskom hrade by sa mali začať v lete. Generálny riaditeľ SNM Branislav Panis pre TASR uviedol, že vlani sa podarilo získať z mimorozpočtových zdrojov Ministerstva kultúry SR takmer milión eur na prvú časť úvodnej etapy rekonštrukcie Spišského hradu.
viac
04.06.2019
Pozvánka na konferenciu Mikroregionálna spolupráca v praxi
Obec Spišský Hrhov, Centrum antropologických výskumov a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti vás pozývajú na dvojdňovú konferenciu k pilotnému programu č. 5 - Od Levoče po Spišský hrad.
viac
02.03.2023
Po zimnej prestávke opäť otvárajú brány Spišského hradu
Po zimnej prestávke počas najbližšieho víkendu opäť otvoria brány Spišského hradu. Zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea - SNM v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková informovala, že hrad bude pre verejnosť otvorený od soboty 4. marca.
viac
25.04.2023
Otvorenie sezóny na Spišskom hrade bude v duchu osláv zápisu do UNESCO
Otvorenie letnej turistickej sezóny sa na Spišskom hrade tento rok ponesie v duchu osláv 30. výročia zápisu lokality do zoznamu UNESCO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %