Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.12.2016 05:28

Korupciu by dnes oznámila polovica Slovákov


Snímka: Shutterstock


Polovica občanov Slovenska by oznámila korupciu vo svojom okolí, ak by mala istotu primeranej ochrany. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Nadáciu Zastavme korupciu vykonala agentúra Focus.


Výsledky nadácia zverejnila pri príležitosti piatkového (9.12.) Medzinárodného dňa boja proti korupcii. Podľa prieskumu traja zo štyroch Slovákov považujú za nedostatočné úsilie polície pri odhaľovaní korupcie.       

Nadácia sa respondentov opýtala, do akej miery súhlasia alebo nesúhlasia s tvrdením "Väčšina ľudí na Slovensku by oznámila páchanie korupčnej trestnej činnosti, ak by im bola zaručená primeraná ochrana. Súhlasila s tým polovica oslovených (50 percent). Úplný súhlas prejavilo 13 percent, skôr s ním súhlasilo 37 percent.       

Slováci majú podľa nadácie tiež jasno v tom, akým spôsobom je možné znížiť mieru korupcie. Až 81 percent opýtaných súhlasilo s tvrdením, že prísne trestanie korupčných trestných činov by viedlo k zníženiu korupcie na Slovensku. Opačný názor malo 16 percent opýtaných, tri percentá sa nevedeli vyjadriť.       

Ešte viac ľudí (83 percent) súhlasilo s konštatovaním "Trestné stíhanie vysokopostavených politikov a štátnych úradníkov za korupciu by pôsobilo odstrašujúco na potenciálnych páchateľov korupčných trestných činov". Len približne desatina opýtaných (13 percent) si myslí, že ani trestné stíhanie politikov by ďalším korupčným trestným činom nezabránilo.       

Podľa analytika nadácie Mateja Hrušku z prieskumu vyplýva, že ľudia na Slovensku ešte nerezignovali na dodržiavanie pravidiel. "Súhlas s tým, že dôsledné trestanie korupcie, a aj v politike, by mohlo pomôcť, je vysoký bez ohľadu na vek alebo vzdelanie. Naopak, zásadný nesúhlas, teda dá sa povedať úplnú skepsu, vyjadrili iba dve až tri percentá opýtaných," uviedol.       

Nadácia sa pýtala aj na súhlas s tvrdením "Väčšina ľudí na Slovensku by sa dopustila korupčného správania sa, ak by na to mala vhodnú príležitosť." S tým súhlasili takmer tri štvrtiny opýtaných (72 percent), nesúhlasila približne štvrtina (24 percent).       

Tri štvrtiny Slovákov (74 percent) hodnotia úsilie polície pri odhaľovaní korupcie ako nedostatočné. Opačný názor mala pätina respondentov (21 percent). "Ak si traja zo štyroch dospelých občanov Slovenska myslia, že úsilie našich policajtov pri odhaľovaní korupcie je nedostatočné, pre niekoho na ministerstve vnútra by to mal byť vážny dôvod na zamyslenie," komentoval výsledky prieskumu riaditeľ nadácie Pavel Sibyla.       

Agentúra Focus uskutočnila prieskum na vzorke 1008 respondentov. Dáta zbierala od 23. do 29. novembra prostredníctvom osobných rozhovorov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Slováci chcú v novom roku viac zdravia a viac času s rodinou
Slováci si prajú v novom roku 2017 najmä viac zdravia a viac času stráveného s rodinou. Vyplýva to z telefonického prieskumu o novoročných predsavzatiach, ktorý zrealizovala spoločnosť eCall Slovakia na reprezentatívnej vzorke 1214 respondentov.
viac
01.06.2017
Deň detí má podľa Slovákov svoje opodstatnenie
Až 97 percent Slovákov si myslí, že oslavovať s deťmi ich Medzinárodný deň detí má svoje opodstatnenie. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti eCall Slovakia, ktorá ho zrealizovala na reprezentatívnej vzorke 1273 respondentov.
viac
02.11.2019
Takmer 60 percent Slovákov nesúhlasí so zavedením 50-dňového moratória
Takmer šesť z desiatich Slovákov (59,4 percenta) nesúhlasí so zavedením moratória v dĺžke 50 dní pred konaním volieb. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. Výberovú vzorku tvorilo 1000 respondentov. TASR o tom v piatok informoval sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.
viac
02.06.2020
SAV má historicky najväčšiu dôveryhodnosť u obyvateľov
Slovenská akadémia vied (SAV) má historicky najväčšiu dôveryhodnosť u obyvateľov, dôveruje jej 74 percent opýtaných, čo je najviac zo všetkých pozorovaných inštitúcií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %