Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
24.04.2016 10:46

Košičania chcú nový stavebný zákon a viac peňazí na prenesené kompetencie


Snímka: (ilsn-int)


V Košiciach sa 7. marca uskutočnilo 29. zasadnutia Regionálneho združenia mesta Košice. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval jeho výkonný podpredseda Milan Muška.


Rokovanie otvoril a viedol predseda regionálneho združenia, starosta mestskej časti Košice-Juh Jaroslav Hlinka, ktorý privítal na zasadaní členov združenia a hostí.

Program rokovania mal štyri základné body: Aktuálne informácie z Rady ZMOS konanej 17. februára 2016 na Štrbskom Plese; Schválenie rozpočtu na rok 2016; Príprava 27. snemu ZMOS, ktorý sa bude konať 18. a 19. mája 2016 v Bratislave, vrátane voľby delegátov a bod Rôzne.

Webový portál ústretový k hendikepovaným

V úvode privítal J. Hlinka zástupcov spoločnosti WEBYGROUP, s.  r.  o. Spoločnosť, ako informovali jej zástupcovia, sa zaoberá tvorbou a spravovaním webových stránok, ktoré rešpektujú zásady informačnej architektúry pre jednoduchý, prehľadný a rýchly prístup k informáciám pre občanov, podnikateľov a turistov.

Systém WEBY portálu, ako uviedli, spĺňa podmienky prístupnosti webového sídla pre slabozrakých a nevidiacich. Pri správnom plnení sú dodržané štandardy v zmysle Výnosu MF SR č. 55/2014 Z. z. zo 4. 3. 2014, jeho noviel a spresnení. WEBY portál obsahuje špecializované moduly pre obce/mesto: Úradná tabuľa, VZN, Zasadnutia a uznesenia rady + zastupiteľstva + komisií, Oznamy, Zverejňovanie pre zmluvy + faktúry + objednávky, E-mailing rýchle správy, ako aj moduly pre návštevníkov: zväčšenie písma obsahu celej stránky pre seniorov, hlasová služba - čítanie obsahu stránky, zdieľanie článkov s Facebookom, lekárne, interaktívna mapa obce, firmy v obci, fotosúťaž.

Jozef Karabin, starosta MČ Košice-Pereš k tejto téme dodal, že MČ Košice-Pereš využíva tento portál už od roku 2012, je s ním spokojná a kladne hodnotil obsluhu webu ako aj jeho nízku finančnú náročnosť.

Hlinka o činnosti ZMOS

Prvým bodom rokovania boli aktuálne informácie z Rady ZMOS konanej 17. februára 2016 na Štrbskom Plese. J. Hlinka uviedol, že sa predovšetkým hodnotilo končiace sa volebné obdobie 2012 – 2016.

Za kľúčové výsledky práce ZMOS J. Hlinka označil:

- zvýšenie podielu na výnose dane z príjmu fyzických osôb od 1. 1. 2016 zo 68,5 % na 70 % ,

- zvýšenie limitu pre podlimitné zákazky z 1000 eur na 5000 eur,

- zrušenie každoročnej povinnosti schvaľovania platov starostov obcí a primátorov miest v zastupiteľstvách,

- rovnaký nárok na dovolenku pre starostov, ako aj tvorbu sociálneho fondu z platu starostov,

- posilnenie postavenia samosprávnych zriaďovateľov pri vymenovávaní riaditeľov škôl a školských zariadení,

- zvýšenie príspevkov z Recyklačného fondu pre mestá a obce na 30 eur na tonu vytriedeného odpadu,

- zvýšenie rozpočtových zdrojov pre ŠFRB na rok 2015 o 15 miliónov eur a na rok 2016 o 10 miliónov eur,

- nastavenie výzvy na rekonštrukcie materských škôl a výzvy na výstavbu telocviční.

Čo sa týka legislatívneho procesu, na rokovaní Rady ZMOS sa hovorilo o aktuálnej situácii v aplikácii zákona o odpadoch z pohľadu regionálnych združení a novom zákone o športe, vrátane metodického usmernenia sponzorstva pri športe.

Viac v Obecných novinách č. 15-16/2016 na str. 15

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2016
Nedobudované komunikácie brzdia rozvoj celého regiónu
V Krásne nad Kysucou sa vo štvrtok 17. marca uskutočnil snem starostov a primátorov miest Združenia miest a obcí Kysúc pod vedením jeho predsedu Jozefa Grapu.
viac
25.04.2016
Starostovia v michalovskom regióne poukázali najmä na problémy v školstve
Členovia Regionálneho združenia Zemplín – Michalovský región sa na svojom výročnom sneme zišli 16. marca. Snem otvoril a viedol jeho predseda a primátor Michaloviec Viliam Zahorčák, ktorý privítal prítomných členov a hostí.
viac
02.12.2016
Obec Koromľa na webe aj v mobile
V žrebovacej súťaži počas tohtoročného snemu Združenia miest a obcí Slovenska sa šťastie usmialo na obec Koromľa a tak jej spoločnosť WEBY GROUP, s. r. o., spracovala novú webovú stránku. Dnes preto môžeme povedať, že aj malá obec má atraktívnu elektronickú vizitku.
viac
04.09.2021
ZMO JE región Jaslovské Bohunice na sneme oslávilo tridsiatku
Snem sa konal vo Veľkých Kostoľanoch 3. septembra a zúčastnilo 99 delegátov, zástupcov členských obcí a miest združenia, čo bolo 67% a hostia, dlhoročný partneri združenia - zástupcovia TTSK, JAVYS, a. s., JESS, a. s., AE Bohunice, ÚJD SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %