Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.08.2019 12:25

Košice a Tokaj bude v septembrové soboty spájať mimoriadny cyklovlak


Ilustračná snímka (tasr)


Mimoriadny turistický vlak Tokajský cykloexpres dovezie v období vinobrania cestujúcich z Košíc do tokajskej oblasti. Premávať bude každú septembrovú sobotu a súčasťou súpravy bude aj nákladný vozeň na bezplatnú prepravu bicyklov.


Informovala o tom v stredu Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).       

Cyklovlak bude premávať na trase Košice – Čerhov – Slovenské Nové Mesto – Borša – Streda nad Bodrogom a spať. Z košickej železničnej stanice bude odchádzať o 8.00 h, naspäť sa bude zo Stredy nad Bodrogom vracať o 18.00 h. V prevádzke bude 7., 14., 21. a 28. septembra.       

"Po dobrých skúsenostiach s Ľadovým a Gemerským expresom chceme podporiť aj východnú časť nášho kraja, kde sa počas vinobrania koncentruje turistický ruch. Teší ma, že tieto mimoriadne vlaky sa osvedčili a stali sa inšpiráciou aj pre ďalšie kraje, kde vznikajú podobné projekty," uviedol v stredu predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.       

Vlakové spojenie je príležitosťou aj pre miestnych vinárov, niektorí z nich pripravili pre cestujúcich špeciálne degustačné balíčky, do jedného z vinárstiev bude premávať kyvadlová autobusová doprava z vlakovej stanice.       

Preprava bicyklov v nákladnom vozni bude bezplatná, miesto si však bude nutné vopred rezervovať. Kapacita je 50 bicyklov.       

Pre cykloturistov nachystal KRT nielen inšpirácie na zaujímavé individuálne výlety. "Pridať sa môžu aj k organizovaným sprevádzaným cyklovýletom. Na nich obídeme najzaujímavejšie miesta Tokaja – vyhliadkovú vežu v Malej Tŕni, najnižšie položený bod Slovenska v Kline nad Bodrogom a trasa jedného cyklovýletu mieri aj za hranice," priblížila výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková. Podľa nej na Tokaji od septembra pribudne aj nová atrakcia – turistický vláčik. Ten bude premávať medzi vinárstvami od Čerhova až po Veľkú Baru každý týždeň od štvrtka do nedele.       

"Som veľmi rád, že sa nám opäť podarila ďalšia zaujímavá vlakovo-cyklistická spolupráca. Verím, že Tokajský cykloexpres ocenia nielen obyvatelia dolného Zemplína, ale spojenie priláka do tejto malebnej vinohradníckej oblasti cyklistov i turistov z celého východného Slovenska," doplnil Karol Martinček, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK.       

Bližšie informácie nájdu záujemcovia na webe vylety.kosiceregion.com a v Regionálnom informačnom bode v Košiciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2016
Kam vyrazia nostalgické a historické vlaky na východe počas jesene?
Teplé slnečné lúče a krásy východného Slovenska si môžete na jeseň vychutnať aj vďaka mimoriadne bohatej ponuke pripravovaných nostalgických vlakov. Až do polovice októbra vyrazia na trať každý víkend.
viac
07.10.2018
Tretí ročník Tour de Tokaj aj so zlatým Jozefom Metelkom
Len raz v roku majú bežci a cyklisti možnosť vyskúšať si trasu vedúcu cez tokajské vinice. Týždeň po košickom maratóne - 13. októbra 2018 - sa uskutoční tretí ročník rastúceho podujatia Tour de Tokaj. To spája krásu športu s krásou Košického regiónu a chuťou pravého tokajského vína.
viac
19.09.2019
Vlakové výlety vás zavedú do kúpeľov i na miesto prvého maratónskeho štartu
Nostalgické vlaky detskej železnice vás pozývajú prežiť babie leto v čarovných poľských kúpeľoch, na Tokaji pri dobrom vínku, obdivovať krásy jesene z Turnianskeho hradu a zaspomínať si pri tom na prvý štart Medzinárodného maratónu mieru.
viac
28.09.2019
Tokajský cykloexpres bude pre veľký záujem premávať dlhšie
Prevádzku Tokajského cykloexpresu pre veľký záujem predĺžili, premávať bude do 12. októbra. Pre TASR to uviedla krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT). Turistický vláčik, ktorý premáva medzi vinárstvami na Tokaji, ukončí svoju pilotnú prevádzku v nedeľu (29. 9.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %