Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.04.2018 05:00

Košice opäť ožijú veľkolepými oslavami


Ilustračná snímka


Oslavami Dňa mesta Košice si už tradične pripomíname udelenie prvej európskej mestskej erbovej listiny. Košiciam ju 7. mája 1369 udelil panovník Ľudovít Veľký. Mesto Košice srdečne pozýva všetkých Košičanov i návštevníkov mesta na v poradí už 24. ročník osláv Dňa mesta Košice.


Metropola východu sa od 28. apríla do 8. mája premení na mesto tanca, hudby, športu, farieb, dobrého jedla, ale i vzdelávania a charity.

Z bohatej programovej ponuky si bude môcť vybrať každý, pripravené sú tradičné podujatia aj prekvapenia a zaujímavé novinky. Pripravených je 30 hlavných a 35 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpia stovky účinkujúcich. Nemalou mierou prispejú deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci i aktívni seniori. Organizátorom je Mesto Košice, ktoré pri ich príprave spolupracuje s agentúrami a občianskymi združeniami pôsobiacimi v našom meste, alebo v blízkom okolí. Väčšina programov bude aj v tomto roku interaktívnych, čo znamená, že sa do nich môžu diváci priamo zapojiť.

Aby Košičania mali prehľad a presné informácie o všetkých podujatiach v rámci osláv, vydáva mesto programový kultúrny informátor, v celkovom náklade 55 000 ks. Tento programový bulletin je distribuovaný do poštových schránok, najneskôr týždeň pred samotnými oslavami.

Pre Košičanov aj návštevníkov nášho mesta sú pripravené nové, ale aj obohatené tradičné podujatia. K tým novým patrí napríklad „Tanec v meste", ktorý na Hlavnej ulici priblíži najznámejšie a najrozšírenejšie tanečné štýly, udomácnené v našom meste. Premiéru budú mať aj nové ohňové a ohňostrojové show počasí Košických Benátok a Galakoncertu.

Na oslavách nebudú chýbať Košické rytierske slávnosti v Mestskom parku, Stavanie mája na Hlavnej ulici, Otvorenie sezóny detskej železničky a letnej sezóny v ZOO, či Majáles na Alpinke. Tešiť sa môžete na Bozkávanie pod čerešňou, Remeselné trhy, či tradičný športový VSE CITY RUN.

Koncert vo fontáne IV. naberá na popularite. Tohto roku známe svetové hity v zaujímavých a nepoznaných aranžmánoch zahrá v prostredí fontány vynikajúce hudobné zoskupenie Silband – známi Silvayovci a ich hostia. Milovníkov hudby určite poteší Kaviareň Slávia Petra Stašáka, rovnako ako aj súťaž mladých kapiel ROKOKO.

Košický Beh čašníkov je minuloročnou veľmi úspešnou novinkou, ktorá tento rok pod názvom CARPANO CUP 2018 prinesie na našu Hlavnú ulicu známu „atmosféru" z filmu VRCHNI PRCHNI – u nás však iba v dobrom slova zmysle. Prehliadka a výstava historických vozidiel Cassovia Retro, určite nadchne nielen mužov, ale celé rodiny.

O Košické Benátky je každý rok veľký záujem. V rámci nich sa košické jazero zaplní jedinečnými plavidlami. Ešte pred večernou plavbou je pripravené podujatie Jazero žije!, čo je veľká interaktívna dielňa plná hier, súťaží, prezentácií a bohatého programu.

Pri Galakoncerte mesta Košice ostaneme verní osvedčenému priestoru schodiska pred budovou magistrátu, využívajúc i priľahlé „komponenty" (napríklad fontánu). Koncert bude tento rok opäť obohatený o ohňostroj – pôjde však o premiérovú kombináciu efektov, ktoré u nás ešte prezentované neboli, ale aj niekoľko prekvapení, od svetelných efektov cez video stenu až po účinkujúcich, vrátane skvelých artistických a kaukliarských vystúpení „v štýle známych a obľúbených IMAGINÁCIÍ - V.O.S.A, Long Vehicle Circus, Amanitas a LVC" – ROBO GRIGOROV, LOJZO, LUKÁŠ ADAMEC, ĽUBA BLAŠKOVIČOVÁ a RICHARD HERRGOTT.

Súčasťou osláv je aj neodmysliteľný Slávnostný ceremoniál mesta Košice spojený s odovzdávaním Cien mesta a Cien primátora mesta.

Oslavy mesta ukončíme gastronomickou show Košický guláš, ktorá si za ostatné roky získala veľký počet fanúšikov a najmä súťažiacich. V tomto roku bude mať „programovú konkurenciu" v podobe podujatia Ulička remesiel deťom. Pôjde o rodinný program, v ktorom známa ulička ožije prezentáciou a otvorenými dielňami bylinkárky, umeleckého stolárskeho remeselného domu, kováča, brašnára i hrnčiara. Spolu s nimi v spolupráci s VSM Košice pootvoríme aj menej známe priestory Dvora remesiel, areálu Katovej bašty a MIKLUŠOVEJ väznice.

„Atmosféra počas osláv Dňa mesta je vždy veľmi príjemná. Aj tento rok sa teším na bohatý program a stretnutia s Košičanmi všetkých vekových kategórií, ktorí navštívia naše podujatia. Touto cestou všetkých srdečne pozývam. Hlavne si ich užime v zdraví, v príjemnej spoločnosti blízkych i priateľov a hlavne s úsmevom na tvári," pozýva na oslavy viceprimátor Martin Petruško.

Autor: Linda Šnajdárová


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2019
Oslavy Dňa mesta Košice potrvajú takmer mesiac, dôvodom je aj hokejový šampionát
Oslavy Dňa mesta Košice potrvajú tento rok dlhšie. Dôvodom je ich jubilejný 25. ročník i MS v ľadovom hokeji. Ako na tlačovej konferencii informovalo vedenie mesta, metropola východu sa od 29. apríla do 23. mája premení na mesto tanca, hudby, športu, dobrého jedla ale i vzdelávania a charity.
viac
22.04.2022
Oslavy Dňa mesta Košice prinesú okolo 50 podujatí
Približne 50 hlavných a sprievodných podujatí je pripravených pri príležitosti 28. ročníka osláv Dňa mesta Košice, ktorý oficiálne potrvá od 29. apríla do 8. mája. Informovalo o tom vedenie mesta na štvrtkovom brífingu.
viac
22.03.2023
Obec Drahovce vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom
Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke.
viac
26.04.2023
Oslavy Dňa mesta odštartujú v piatok, ponúknu množstvo podujatí
Hudobno-tanečné vystúpenia, športové aktivity, výstavy a ďalšie kultúrne podujatia prinesie 29. ročník osláv Dňa mesta Košice, ktorý sa oficiálne začne v piatok (28. 4.) a potrvá do 7. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %