Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
19.01.2018 07:15

Košice žiadajú od rezortu financií pôžičku na vykrytie nákladov na projekt MET


Snímka z jedného z kontrolných dní modernizácie električkových tratí v Košiciach.


Európska komisia zmenila pravidlá, Košice a Bratislava potrebujú vykryť výpadok DPH.


Mesto Košice požiadalo ministerstvo financií o bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vzhľadom na zmenu podmienok v rámci realizovaného projektu modernizácie električkových tratí (MET). Mestu Košice v ňom bola schválená zmluva o dielo a následne zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v modeli financovania: EÚ a štát 95 percent a spolufinancovanie mestom 5 percent. Schválená a podpísaná zmluva obsahovala sumu vrátane DPH.

Stavba MET bola začatá v novembri 2016 a v minulom roku dostalo mesto Košice oznámenie, že rozhodnutím Európskej komisie bolo mestu pozastavené čerpanie oprávnených výdavkov na DPH. V nadväznosti na toto rozhodnutie boli mestu Košice krátené zdroje na realizáciu stavby MET vo výške 20 percent. Mesto Košice muselo zároveň vrátiť finančné prostriedky zo starších žiadostí o poskytnutie NFP, kedy bola DPH mestu Košice regulárne preplatená.

Bol teda zmenený systém podmienok počas programovacieho obdobia. Tento problém sa týka aj hlavného mesta Slovenskej republiky. Pre Bratislavu rozhodnutie Európskej komisie znamená dodatočné finančné náklady na celé programové obdobie vo výške 76 mil. eur. Pri prerokovaní žiadosti mesta Bratislavy o finančnú výpomoc bola daná uznesením Vlády SR č. 570 z 13. decembra 2017 úloha podpredsedovi vlády pre investície a informatizáciu rokovať s Európskou komisiou, aby bola DPH uznaná a aby nedochádzalo k zmene podmienok výšky spolufinancovania v priebehu programovacieho obdobia. 

Mesto Košice sa tak ocitlo v situácii, ktorú nespôsobilo a musí na ňu zareagovať. V súčasnosti čaká na výsledok rokovaní s Európskou komisiou a zároveň ďalej realizuje projekt MET, ktorý má byť ukončený v auguste 2018. Preto požiadalo ministerstvo financií o prekrytie finančného výpadku DPH z rokov 2017 a 2018 formou bezúročnej návratnej finančnej výpomoci vo výške 14,5 mil. eur, ktorá by bola mestu Košice poskytnutá do konca februára 2018. Jej splatnosť je daná preto do konca roku 2019, lebo problematika DPH musí byť jednoznačne v priebehu tohto roka alebo najneskôr v roku 2019 uzavretá. Tieto podmienky sú uvedené v žiadosti mesta Košice o poskytnutie bezúročnej návratnej finančnej výpomoci. V súčasnosti prebiehajú o nich rokovania s ministerstvom financií.

Poskytnutie bezúročnej návratnej finančnej výpomoci pre mesto Košice je podmienené súhlasom Ministerstva financií SR s jej poskytnutím a súhlasom Mestského zastupiteľstva v Košiciach s jej prijatím.

Autor: (Linda ŠNAJDÁROVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %