Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.09.2019 10:15

Kovarce: V krypte pradeda Audrey Hepburnovej bola sprístunená nová expozícia


Pradeda Audrey Hepburnovej pochovali v krypte Kostola sv. Mikuláša v Kovarovciach.


V krypte Antona Welsa, pradeda herečky Audrey Hepburnovej, v obci Kovarce (okres Topoľčany) bola sprístupnená expozícia, približujúca obidve významné osobnosti.


Dominantnou je zrekonštruovaná pôvodná rakva s kostrovými pozostatkami Welsa, ktoré v hrobke pod miestnym kostolom objavili archeológovia. Vystavené archeologické artefakty zároveň dokumentujú osídlenie obce Kovarce.       

Na vytvorení expozície v krypte Kostola sv. Mikuláša spolupracovala Katedra muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre pod vedením Stanislavy Gogovej s vedením obce Kovarce. „Katedra plánuje naďalej spolupracovať s obcou, a tak približovať regionálnu históriu Tribečského spoločenstva,“ uviedla Gogová.

Podnetom na otvorenie expozície bol archeologický výskum, ktorý sa vykonával v rokoch 2016 – 2018 pod vedením Mária Bielicha z Archeologického ústavu SAV Nitra. Výskum bol vyvolaný stavebnými aktivitami pri rekonštrukcii barokového Kostola sv. Mikuláša a priniesol množstvo nových poznatkov o vývoji kostola a jeho okolia od stredoveku až do 19. storočia.

Anton Wels sa narodil v roku 1830, pravdepodobne na Morave. V roku 1864 kúpil v Kovarciach kaštieľ a pozemky, na ktorých v roku 1865 spolu s Pavlom Wehlem vybudovali cukrovar. V kaštieli sa 23. júla 1868 narodila stará mama britskej herecky Audrey Hepburnovej Anna Katarína Welsová. Anton Wels zomrel 18. augusta 1876 a kovová rakva s jeho telesnými pozostatkami bola uložená v krypte pod sakristiou kostola v Kovarciach.       

 

 

Nezabudnuteľná Audrey Hepburn.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Nová expozícia odhaľuje život predkov v Marikovskej doline
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v júli sprístupnilo stálu expozíciu tradičného bývania v Marikovej. Múzeum zareagovalo na dopyt turistov a do skanzenu pri miestnom amfiteátri nainštalovalo rôzne zbierkové predmety.
viac
11.02.2020
Múzeum holokaustu v Seredi otvorilo záverečnú časť svojej expozície
Záverečnú časť expozície Múzea holokaustu barak č. 2 sprístupnili dnes (11. 2. 2020) v Seredi za účasti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ministra financií Ladislava Kamenického a veľvyslanca štátu Izrael Boaza Modaiho.
viac
14.05.2022
Antická Gerulata v Rusovciach otvára novú expozíciu
Význam Antickej Gerulaty v bratislavských Rusovciach, ktorá je zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, približuje nová expozícia pod názvom Gerulata na hraniciach Rímskej ríše. Slávnostne ju otvoria v sobotu popoludní.
viac
24.08.2023
V pribylinskom skanzene otvorili novú expozíciu bylinkárstva
Múzeum liptovskej dediny v Pribyline má novú expozíciu venovanú bylinkám na Liptove. Nachádza sa v jednom z objektov skanzenu a jej úlohou je interaktívnou formou naučiť návštevníkov viac o bylinárstve. Informoval o tom marketingový manažér z Liptovského múzea Viktor Mydlo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %