Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.03.2018 11:25

Kraj rozdelí na obnovu kultúrnych pamiatok 70-tis. eur


Ilustračná snímka - Apponyiovský kaštieľ v Oponiciach


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) rozdelí v tomto roku na obnovu národných kultúrnych pamiatok na svojom území dotácie v hodnote 70.000 eur. Suma, o ktorú žiadali rôzne inštitúcie a občianske združenia na opravu a obnovu pamiatok, bola oveľa vyššia.


Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana bolo celkovo zaevidovaných 42 žiadostí. „Subjekty, ktoré spĺňali všetky podmienky stanovené vo všeobecne záväznom nariadení (VZN), požiadali o poskytnutie dotácií v celkovej sume 114.729,10 eura,“ uviedol Guťan. Ako doplnil, NSK poskytuje dotácie na obnovu kultúrnej pamiatky za predpokladu, že žiadateľ o dotáciu poskytne vlastné finančné prostriedky minimálne vo výške 50 percent predpokladaných nákladov na príslušný kalendárny rok.       

V krajskom rozpočte schválených 70.000 eur rozdelí NSK medzi 38 žiadateľov. Financie pôjdu na opravu kostolov, rôznych sakrálnych pamiatok a sôch. Opravovať sa z nich budú aj kaštiele. Je medzi nimi napríklad barokovo-klasicistický kaštieľ v Horných Lefantovciach, kaštieľ v Malých Vozokanoch, Apponyiovský kaštieľ v Oponiciach, Biskupský kaštieľ v Močenku a ďalšie.       

Opravovať sa bude aj budova Hradnej stráže pri kaštieli v Topoľčiankach, Rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici, hlavná vstupná brána do Kasární Márie Terézie v Nových Zámkoch, Mojmírovský mlyn a ďalšie pamiatky.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2019
Kraj finančne podporí rekonštrukcie národných kultúrnych pamiatok
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne dotácie na obnovu národných kultúrnych pamiatok na svojom území. V rozpočte na rok 2019 má na tento účel vyčlenených 100-tis. eur.
viac
01.07.2019
NSK zjednodušil pravidlá na prideľovanie dotácií na obnovu pamiatok
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zjednodušuje získavanie dotácií na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Zmenu všeobecne záväzného nariadenia na svojom júnovom rokovaní schválili krajskí poslanci.
viac
13.10.2021
Mesto Nitra podporí dotáciami starostlivosť o kultúrne pamiatky
Podnikatelia, ktorí sa starajú o kultúrne pamiatky a pamätihodnosti, môžu požiadať nitriansku radnicu o dotácie. Tie sú určené predovšetkým na ich výskum, obnovu a reštaurovanie.
viac
02.02.2023
Nitra ponúka dotácie určené na ochranu a výskum pamiatok
Nitrianska radnica podporí projekty zamerané na výskum a ochranu kultúrnych a historických pamiatok. Mesto už zverejnilo výzvu na podávanie žiadostí o dotáciu. Ako informoval magistrát, termín uzávierky je 28. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %