Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.03.2018 11:59

Kraje chcú spolupracovať v oblasti školstva, zamestnanosti a dopravy


Ilustračná snímka


Košický, Prešovský a Banskobystrický kraj chcú spolupracovať v oblasti školstva, zamestnanosti a dopravy. Predsedovia vyšších územných celkov zastrešujúcich súčasných 16 najmenej rozvinutých okresov v krajine podpísali 13. marca v Košiciach memorandum o spolupráci.


„Podpísali sme ho hlavne preto, lebo vnímame špecifické témy a špecifické problémy týchto troch krajov. Zároveň len v našich krajoch sa nachádzajú najmenej rozvinuté okresy a z toho vyplývajú rôzne témy,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Podľa neho zatiaľ načrtli štyri oblasti spolupráce. „V oblasti školstva to znamená efektívnejšiu prípravu študentov pre trh práce. Potom je to oblasť obecných a sociálnych podnikov. Štvrtá téma je oblasť dopravy, to znamená spustenie integrovaného dopravného systému,“ priblížil R. Trnka.

„Máme záujem o to, aby sa zastavilo vyľudňovanie východného Slovenska. Podstatné pre nás je, aby ľudia v našom kraji študovali, pracovali, zakladali si rodiny a tu žili,“ povedal predseda PSK Milan Majerský, ktorý za jednu z priorít považuje integrovaný dopravný systém a prepojenie Prešovského a Košického kraja.

Podľa predsedu BBSK Jána Luntera sa chcú inšpirovať tým, čo už na Slovensku funguje, ako napr. práca s marginalizovanými skupinami v Spišskom Hrhove. „Ísť do experimentov so starostami, povzbudiť ich, vybudovať konzultačné stredisko, ktoré im pomôže posúdiť podnikateľský zámer, ktorý si starosta môže vytvoriť na základe možností a príležitostí, aké v kraji sú,“ doplnil J. Lunter.

Kraje chcú podľa memoranda využiť ponuku splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov pri koordinácii hľadania systémových a legislatívnych riešení, ktoré urýchlia a podporia realizáciu uvedených priorít.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2018
Bratislavská a Trnavská župa spoločne o doprave
Na dnešnom stretnutí prebrali bratislavský a trnavský župan možnosti spolupráce oboch krajov pri rozvoji verejnej dopravy. Oba kraje spája takmer dvesto kilometrov spoločných hraníc, preto je spoločná koordinácia dopravy a zlepšenie spojenia medzi Bratislavou a Trnavou samozrejmosťou.
viac
16.03.2019
TSK pri zavádzaní Integrovaného dopravného systému nadväzuje spoluprácu so ŽSK
Na základe podpísaného Memoranda o spolupráci sa v stredu 13. marca 2019 uskutočnilo na pôde župného úradu v Trenčíne pracovné stretnutie, ktorého hlavnou témou bola ďalšia možná vzájomná spolupráca oboch krajov v oblasti integrovanej dopravy.
viac
08.07.2020
Mesto chce pri kandidatúre na titul EHMK spolupracovať s NSK
Mesto Nitra chce uzatvoriť s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) memorandum o spolupráci a podpore pri kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Text memoranda ešte na svojom júnovom rokovaní schválili mestskí poslanci.
viac
30.12.2020
Nitra bude pri predĺžení pešej zóny spolupracovať s STU
Mesto Nitra bude pri plánovanom predĺžení svojej pešej zóny spolupracovať s odborníkmi zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Mestskí poslanci už na svojom decembrovom rokovaní schválili podpis spoločného memoranda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %