Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.03.2018 09:46

Krajská dominanta zmizne v tme, aby pripomenula dôležitosť ochrany prírody


Trenčiansky hrad - ilustračná snímka


Celosvetová kampaň na ochranu prírody nájde opäť po roku svoje miesto aj na území kraja. K symbolickému zhasnutiu svetiel v čase od 20.30 h do 21.30 h sa v sobotu 24. marca 2018 môže pridať každý, komu záleží na ochrane našej planéty.


Na dôležitosť ochrany životného prostredia dbá už štvrtým rokom aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) prostredníctvom svojho environmentálne ladeného projektu s názvom Zelená župa. Vďaka postupným opatreniam zameraným na elimináciu negatívnych dopadov na životné prostredie sa župa čoraz viac zelená.

V sobotu budete Trenčiansky hrad hľadať márne

Ekologický odkaz Zelenej župy šíria aj organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Tie svoje aktivity počas roka ladia čoraz častejšie do zelenej, preto podporujú aj myšlienku Hodinu Zeme. Každoročným účastníkom celosvetovej kampane Hodina Zeme je aj Trenčiansky hrad, ktorého správcom je Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. „Hradné osvetlenie sa v sobotu 24. marca 2018 vypne o 20.30 h. Do tmy bude Trenčiansky hrad zahalený až do svitania,“ uviedol riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

Okrem Trenčianskeho hradu našla celosvetová kampaň svoje uplatnenie opäť aj na pôde Hornonitrianskej knižnice. „Hodina Zeme 2018 sa prekrýva s medzinárodným podujatím Noc v knižnici s Andersonom, kedy deti v knižnici nielen nocujú, ale knihovníčky pre ne pripravujú rôzne aktivity. Tento rok bude jej súčasťou aj Hodina Zeme, počas ktorej sa v knižnici nebude svietiť, zasadíme aj stromček Andersenovník,“ uviedla riaditeľka Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi Viera Masaryková. Knižnica žije ekologickými aktivitami celý rok, napríklad aj prostredníctvom účasti v celoslovenskom podujatí Les ukrytý v knihe. „Ide o cyklus podujatí, zameraných na oboznámenie sa s prírodou, ochranou zvierat, lesa, zákonov prírody pre deti a mládež,“ doplnila riaditeľka župnej knižnice na hornej Nitre. K aktivitám zamestnancov hornonitrianskej bibliotéky s tematikou ochrany prírody patrí starostlivosť o kvetinovú záhradku, ktorú si založili knihovníčky či triedenie odpadu v práci aj doma. V čase od 20.30 h do 21.30 h sa pracovníci knižnice zapoja aj tým, že nebudú používať elektrické zariadenia.

Ekologické posolstvá šíria organizácie aj v priebehu roka

Keďže školy či inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sú v čase konania Hodiny Zeme zatvorené, ekologicky orientované aktivity pripravujú pre svojich návštevníkov počas celého roka a mnohí zo zamestnancov sa k myšlienke ochrany prírody pripoja individuálne zhasnutím svetla vo svojich obydliach.

Podľa slov riaditeľky Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa rôzne edukačné programy pre školy pripravujú napríklad k Svetovému dňu vody, ktorý každoročne pripadá na 22. marec či k Dňu Zeme, ktorý si pripomenieme o mesiac, dňa 22. apríla 2018.

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici plánuje semináre zamerané na rozvoj ekologického myslenia koncom apríla. Tie predstavia nové formy šírenia environmentálnych posolstiev. Ich obsahové zameranie je orientované najmä na Deň Zeme. „Aktivita je sústredená na prepojenie multimediálneho umenia s rozvojom environmentálneho myslenia u mládeže prostredníctvom troch interaktívnych seminárov. Lektorom seminárov je ekológ Matej Žiak, ktorý propaguje svoju prácu a ekologické posolstvá tvorbou svojich fotografií,“ uviedla riaditeľka Považského osvetového strediska v Považskej Bystrici Daniela Čižmárová.

Čo hovoria čísla?

Každým rokom sa k myšlienke ochrany prírody pridáva stále viac a viac ľudí, domácností, firiem či inštitúcií. Z celého sveta sa do kampane minulý rok zapojilo 187 krajín vrátane Slovenska, symbolicky zhaslo vo všetkých časových pásmach na svete 12 tisíc pamiatok. V roku 2017 nebola táto ušľachtilá myšlienka ľahostajná takmer päťdesiatke miest na Slovensku, štyridsiatke pamiatok, sedemdesiatim organizáciám a tridsiatim školám. „Táto unikátna iniciatíva si každoročne nájde svoje miesto aj v našich organizáciách, čo ma naozaj veľmi teší. Jej cieľom je ukázať kolektívom i jednotlivým účastníkom, že aj takýmto skutkom majú možnosť aktívnejšie sa podieľať na zmenách v oblasti ochrany klímy. Zapojenie sa do projektu má navyše ľudí inšpirovať správať sa zodpovednejšie voči prírode, čo je v súlade aj s cieľmi projektu Zelená župa,“ odkázal účastníkom trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Z Trenčianskeho kraja sa do Hodiny Zeme 2018 zapoja aj niektoré mestá či obce ako obec Bošáca či mesto Partizánske. Mesto Trenčín zhasne osvetlenie na svojich historických pamiatkach – na Mestskej veži, Mestskom úrade, Synagóge, Farskom či Piaristickom kostole. Zvýšiť povedomie o problematike budúcnosti planéty Zem sa ponorením do tmy rozhodol aj Bojnický zámok či Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice. K účasti v projekte sa prihlásila aj skupina Folktón z Partizánskeho či skupina historického šermu Bojník.

Pod organizáciu Hodiny Zeme na Slovensku sa podpisuje Svetový fond na ochranu prírody Slovensko v spolupráci so Sekciou ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied a Slovenským zväzom astronómov.

Zapojte sa v sobotu do Hodiny Zeme zhasnutím svetiel aj vy. Vaša účasť môže svojím dielom taktiež pomôcť našej planéte.

Viac informácií nájdete aj na stránke http://hodinazeme.svetelneznecistenie.sk/.  

Autor: (ts -TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2017
V Trenčíne sa začal veľtrh potrieb pre milovníkov záhrad a sadov
Pod hradom Matúša Čáka si už po 23.-krát našiel svoje miesto veľtrh potrieb pre všetkých milovníkov záhrad a sadov s názvom Záhradkár 2017. Termín výstavy prvýkrát presiahne hranicu 4-dňového podujatia, tento rok totiž trvá od stredy 5. apríla až do nedele 9. apríla, vždy od 9. hodiny ráno.
viac
19.02.2019
Budúci prváci na SŠŠ v Trenčíne si môžu vybrať z dvoch študijných odborov
Všestranné vzdelanie, príprava na štúdium na vysokej škole i kvalitná športová príprava. To všetko ponúka svojim študentom Stredná športová škola Trenčín, ktorá vznikla transformáciou bývalého Športového gymnázia.
viac
22.03.2019
O dvestotisíc eur sa zatiaľ uchádzajú tri okresy, šanca uspieť je stále veľká
Posledné dva marcové týždne ešte stále ponúkajú možnosť zapojiť sa do tretieho ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (PaKR TSK). Šancu premeniť svoj originálny nápad na skutočnosť využili zatiaľ len žiadatelia z troch okresov Trenčianskeho kraja.
viac
29.03.2019
Trenčiansky hrad v rámci Hodiny Zeme zmizne v tme
V sobotu 30. marca 2019 nám Hodina Zeme opäť pripomenie dôležitosť ochrany prírody. Pridať sa k celosvetovej kampani na ochranu planéty môže pritom každý. Stačí, keď v čase od 20.30 h do 21.30 h symbolicky vypnete svetlá vo svojej domácnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %