Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.06.2019 08:10

Krajské múzeum v Prešove otvorí svoj depozitár pre verejnosť


Mikuláš Jordán, 1916


Návštevníci múzeí vo všeobecnosti nemajú možnosť vidieť, čo sa odohráva v ich zákulisí, pretože depozitáre sú verejnosti spravidla neprístupné. Ich primárnym cieľom je bezpečné uloženie a ochrana zbierkových predmetov.


Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu od zajtra nahliadnuť do jeho depozitára. V rámci projektu „Otvorený prezentačný depozitár umelecko-historickej zbierky“ vystaví múzeum vyše 70 najvýznamnejších sochárskych a maliarskych diel zo svojho bohatého fondu. Milovníci umenia tu nájdu aj exponáty, ktoré neboli doteraz prístupné verejnosti.

„V snahe zatraktívniť prehliadku Krajského múzea v Prešove sme sa rozhodli poodhaliť časť našich depozitárov a sprístupniť ten, kde sú uložené umelecko- historické predmety,“ vysvetľuje JUDr. Mgr. Jozef Kušnír, poverený vedením Krajského múzea v Prešove.

Projekt je podľa neho zamýšľaný ako dlhodobá výstava s premenlivým počtom vystavených exponátov. Z najvzácnejších zreštaurovaných diel sakrálneho charakteru bude v horizonte niekoľkých mesiacov vytvorená stála expozícia sakrálneho umenia.

„Spomedzi drevorezieb patrí k najvýznamnejším dielam veľké oltárne ranobarokové súsošie Sv. Anny Samotretej z dielne Pavla Grossa st. z 3. štvrtiny 17. storočia. Najstaršou rezbou je zasa vrcholnogotická plastika anjela alebo apoštola z polovice 14. storočia.,“ prezradil Mgr. Jozef Ridilla, kurátor výstavy a historik umenia Krajského múzea v Prešove.

Maliarske diela vytypované na realizáciu tohto projektu možno podľa Ridillu rozdeliť do troch okruhov.

„Prvým sú panovnícke portréty habsburských vládcov od 17. storočia, ďalej to budú portréty šľachty, ktorá sídlila v kaštieli v Nižnej Šebastovej a tretí okruh je tvorený obrazmi namaľovanými od konca 19. po koniec 20. storočia,“ hovorí Ridilla.

Práve tretí okruh podľa jeho slov predstaví divákovi vynikajúce ukážky šarišskej maľby raného modernizmu od autorov ako Teodor Zemplényi, Max Kurth, Ernest Rákoši a iných.

„Jedným z najvzácnejších artefaktov je dievčenský šľachtický dvojportrét z roku 1894, ktorého autorom je významný maďarský maliar Aladár Kriesch, priekopník secesie v Uhorsku,“ dodáva Ridilla.

Prvá slávnostná prehliadka otvoreného depozitára sa uskutoční v utorok 25. 6. 2019 o 14.00 h. Projekt bol realizovaný z verejných zdrojov s podporou Fondu na podporu umenia.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2018
Rákociho palác ožije vyššou spoločnosťou
V Rákociho paláci v Krajskom múzeu v Prešove na jeden deň ožije vyššia spoločnosť. Chýbať nebude vznešená hudba ani nádherný odev. Návštevníci môžu v rámci podujatia My, vyššia spoločnosť, ktoré sa uskutoční v prvú júlovú nedeľu zažiť na vlastnej koži ako sa voľakedy zabávali páni.
viac
26.09.2018
V Krajskom múzeu v Prešove vám priblížia osudové roky 1918 a 1968
Poprava 41 vojakov a dvoch civilistov. Takto neslávne prežívali koniec 1. svetovej vojny obyvatelia Prešova. Výstava „V osudových rokoch 1918 & 1968“ v Rákociho paláci ponúka kritický pohľad na udalosti spred sto rokov a na dramatické chvíle z augusta 1968.
viac
22.01.2019
V Rákociho paláci priblížia historické míľniky rozhlasového vysielania
V Krajskom múzeu v Prešove predstavia novú publikáciu „Rozhlasové vysielanie z Prešova v rokoch 1938-1944“. Súčasťou prezentácie bude aj prednáška o napätej spoločenskej situácii v tomto období. Podujatie sa uskutoční v rámci cyklu „Čaj o piatej u Rákociho.
viac
21.03.2019
V Hanušovciach nad Topľou objavíte krásu krajčírskeho remesla
V kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavia kolekciu historických šijacích strojov a krajčírskeho náradia. Exponáty od známych svetových výrobcov pochádzajú prevažne z prvej polovice 20. storočia. Výstava „Šitie a technika“ potrvá do konca mája 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %