Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.08.2019 03:05

Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku


Ilustračná snímka (Tripolitana)


Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.


Vyvrcholením podujatia bude prechod cez tajné renesančné schodisko, ktoré v dejinách múzea nikdy nebolo sprístupnené verejnosti.

Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich priaznivcov v závere letných prázdnin výnimočnú nočnú prehliadku Rákociho paláca v Prešove. Ten patrí k najvýznamnejším renesančným stavbám na východnom Slovensku. Medzi jeho najhodnotnejšie architektonické prvky patrí podľa historika Jozefa Kušníra aj atika paláca s bohatou sgrafitovou výzdobou.

„V období najväčšieho protihabsburgského povstania Františka II. Rákociho slúžil aj ako rezidencia vodcu povstania. V priebehu rokov 1950 – 1956 bol potom rekonštruovaný a adaptovaný na účely múzea,“ prezradil Jozef Kušnír, historik Krajského múzea v Prešove poverený jeho vedením.

Ako ďalej hovorí, Rákociho palác je opradený rôznymi tajuplnými povesťami a tradíciami, ktoré ukrýva už viac než štyri storočia. Podľa jednej z nich vedie z paláca do krypty Konkatedrály sv. Mikuláša uprostred mesta tajná chodba, ďalšia spomína tajný tunel až na Šarišský hrad.

„Vzniknúť mal pravdepodobne v období protihabsburgských povstaní a je údajne tak široký, že sa v ňom obišli dva plne naložené zapriahnuté vozy,“ vysvetľuje Kušnír.

Vyvrcholením prehliadky a najväčším lákadlom je podľa neho prechod cez tajné renesančné schodisko, ktoré v doterajších dejinách múzea nikdy nebolo sprístupnené verejnosti. Točité schodisko slúžilo najmä pre služobníctvo, no v čase povstaní či iného ohrozenia umožňovalo nepozorovaný útek ako únikový východ.

„Nachádza sa v ňom aj zaujímavý nápis – meno v latinskej podobe – Andreas Illosvay a rok 1653. Príslušníci tohto rodu síce žili a pôsobili na dnešnom východnom Slovensku, no nikdy Rákociho palác nevlastnili. Dôvod i okolnosti vzniku tohto nápisu sú nateraz záhadou,“ dodáva Kušnír.

Nočná prehliadka sa uskutoční v piatok 30. 8. 2019 . Plánované sú dva vstupy, prvý o 20.00 h a druhý o 21.00 h. Počet návštevníkov v skupine je limitovaný na 30 ľudí. Lístky je možné zakúpiť aj v predpredaji a potrebná je povinná výbava: baterka a pevná obuv.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábikzo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2019
V Rákociho paláci priblížia historické míľniky rozhlasového vysielania
V Krajskom múzeu v Prešove predstavia novú publikáciu „Rozhlasové vysielanie z Prešova v rokoch 1938-1944“. Súčasťou prezentácie bude aj prednáška o napätej spoločenskej situácii v tomto období. Podujatie sa uskutoční v rámci cyklu „Čaj o piatej u Rákociho.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
27.09.2019
Rákociho palác – patril vôbec rodine Rákociovcov
Krajské múzeum v Prešove predstavilo verejnosti svoje sídlo na základe najnovších výskumov v rámci tradičného cyklu Čaj o piatej u Rákociho. Podujatie sa uskutočnilo 18. septembra.
viac
21.07.2021
Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %