Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.04.2019 06:55

Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov


Ilustračná snímka


Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.


Umenie suiseki má pôvod v Číne a časom sa rozšírilo cez ostatné ázijské krajiny, najmä cez Japonsko, do celého sveta. Táto umelecká forma prezentácie kameňa má podľa historika Jozefa Ridillu dlhú históriu a bohatú kultúrnu tradíciu.

„Ide o kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú prirodzené krajinné scenérie, postavy, zvieratá, mýtické bytosti či rôzne abstraktné útvary,“ prezradil Mgr. Jozef Ridilla, kurátor výstavy a historik umenia Krajského múzea v Prešove.

Ako ďalej vysvetľuje, kameň sa nijako mechanicky neupravuje. Jeho tvar a povrch modeluje samotná príroda počas dlhých rokov až storočí.

„Suiseki sa prezentujú na špeciálnych drevených podložkách, ktoré sa robia na mieru pre každý jednotlivý kus. Práve tu vynikne umelecká zručnosť tvorcu a jeho schopnosť vnímať kameň ako umelecký objekt,“ hovorí Ridilla.

V starej Číne boli podľa neho imaginatívne podnetné kamene inštalované v záhradách šľachty a vzdelancov, čo malo okrem estetického aj iný význam.

„Boli určené najmä na meditáciu. Sú obdobou umeleckých foriem, ktoré sa na Západe objavili až v 20. storočí, ako napríklad surrealizmus alebo lyrická abstrakcia, ktoré využívajú princíp latentných obrazov,“ dodáva Ridilla.

Výstavu pod názvom Suiseki / Kamene učencov pripravili členovia Slovenskej asociácie suiseki v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove. Autori tu prezentujú svoje najlepšie diela, pričom každý kus je jedinečný originál. Slávnostná vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 4. apríla o 16.00 h v priestoroch Rákociho paláca v Prešove. Výstava potrvá do 26. mája 2019.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
06.05.2019
V Rákociho paláci oslávili sviatok svätého Floriána
Krajské múzeum v Prešove oslávilo Deň hasičov. Ten pripadá každý rok na sviatok svätého Floriána, ktorý sme si pripomenuli v sobotu 4 mája. K sprievodným podujatiam patrila aj špeciálna prednáška Sv. Florián - patrón hasičov a hasenie ohňa v minulosti.
viac
30.10.2019
V Rákociho paláci odkryjú tajomstvá uchované v kronikách
Krajské múzeum v Prešove predstaví svojim návštevníkom novú výstavu pod názvom Tajomstvá uchované v kronikách. Nadšenci histórie tu môžu objaviť vzácne exempláre, ktoré patria medzi dôležité písomné pramene našej histórie.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %