Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.09.2019 04:30

Krajské múzeum v Prešove predstaví storočnicu skautov na východnom Slovensku


Ilustračný výrez plagátu


Nová výstava v Rákociho paláci mapuje sto rokov skautingu v Prešove a na východnom Slovensku. Návštevníci tu nájdu historické dokumenty, fotodokumentáciu a rôzne skautské predmety. Organizátorom výstavy je Východoslovenská oblasť Slovenského skautingu v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove.


Skautské hnutie má vyše 110 ročnú históriu. Pre slovenských skautov a skautky bol však podľa Michala Nováka, kurátora výstavy, významným medzníkom rok 1919. Vznikali vtedy prvé slovenské skautské oddiely, a to nielen v Prešove, ale napríklad aj v Žiline či v Bratislave. Podľa neho sa tak začala písať bohatá história skautingu aj v regióne východného Slovenska napriek tomu, že totalitné politické režimy mu neboli naklonené.

"Ak si uvedomíme, že skautské hnutie bolo u nás trikrát zakázané, tak všetky vystavené predmety, fotografie, či dokumenty sú naozaj vzácne,“ hovorí Michal Novák, kurátor výstavy.

Ako ďalej vysvetľuje, medzi tie najhodnotnejšie predmety patria prvorepublikové skautské vlajky, ktoré sa podarilo zachrániť v dobách zákazu. Zaujímavou časťou výstavy je podľa neho aj prierez vývoja skautských rovnošiat alebo zbierka skautských odznakov, od najstarších z 20. rokov až po tie súčasné.

„Snažili sme sa tiež priblížiť výrazné skautské osobnosti z nášho regiónu. Budeme radi ak táto výstava inšpiruje návštevníkov, ktorých predkovia boli v minulosti skautmi a poskytnú nám kópie fotografií či inej pozostalosti ktorá sa u nich zachovala,“ doplnil Jozef Mikloš, predseda Historickej komisie Slovenského skautingu.

Výstava je tematicky rozdelená do piatich období. Začína rokom 1919 a rozvojom skautského hnutia počas 1. Československej republiky a posledným obdobím je obnova skautingu po 17. novembri 1989 až po súčasnosť. Slávnostné otvorenie sa uskutoční vo štvrtok 5. septembra 2019 o 17.00 h v priestoroch Rákociho paláca. Pre návštevníkov múzea bude výstava prístupná do 5. októbra 2019.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-Tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
21.07.2021
Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %